‘Ατακτη υποχώρηση Τρόικας: Ποιος είδε τον Κουβέλη και δεν τον φοβήθηκε

Οτι δεν κατάφεραν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που συνέχισαν να αγωνίζονται με τις παλιές μεθόδους τις τελευταίες εβδομάδες απέναντι στα μέτρα λιτότητας το κατάφερε η «κυβερνώσα Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη που με τις κοινωνικές ευαισθησίες που επέδειξε ανάγκασε την τρόικα σε άτακτη υποχώρηση.  Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο ίδιος υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας.  Ο υπουργός ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά ότι η τρόικα μπροστά στο ενδεχόμενο να πέσει η κυβέρνηση υπαναχώρησε στις αξιώσεις της για τα εργασιακά και ότι το Eurogroup Working Group θα ενημερωθεί πως το πακέτο έκλεισε…

Όπως φάνηκε ωστόσο όλη η ιστορία ότι «το πακέτο έχει κλείσει» ήταν ένας ελιγμός από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Στουρνάρα ώστε να δώσει στη ΔΗΜΑΡ την ευκαιρία να υποχωρήσει αξιοπρεπώς… Η ΔΗΜΑΡ που δεν βιάζεται να βρεθεί στην θέση του Καρατζαφέρη μια ώρα αρχύτερα  εκθέτει τον Στουρνάρα για τους χειρισμούς του επί του ζητήματος των εργασιακών και για την αναφορά του ότι «τo πακέτο έχει κλείσει».

Σήμφωνα με το Βήμα οι δήθεν αλλαγές στα εργασιακά, που εμφανίζονται ως υποχώρηση της τρόικας, για τη ΔΗΜΑΡ  δεν αποτελούν αποδεκτή βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο συμφωνίας. Από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ γίνεται σαφές ότι στο τραπέζι βρίσκεται η οριστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ο ορισμός νέου κατώτατου μισθού.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα:

«Η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζει ως βεβιασμένες τις κινήσεις και τις δηλώσεις του. Στουρνάρα, με δεδομένο ότι η Αγ. Κωνσταντίνου θέλει να φτάσει η υπόθεση για τα εργασιακά σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Επιζητούν να τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και την ηγεσία της ΕΕ η απαίτηση να απεμπλακεί το ζήτημα των εργασιακών από το πακέτο μέτρων και την δόση των 31,5 δις. ευρώ. 

Επιπλέον, είναι προφανές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να θεωρηθεί ότι η άρνησή της στην ψήφιση των εργασιακών ενέχει «μικροκομματική διάσταση» και ότι προς αποφυγή του πολιτικού κόστους ελίσσεται για να βρεθεί δίοδος, ώστε να μην πάρει επάνω της το «αντεργατικό στίγμα». 

Η ιστορία των παραπλανητικών διαρροών μέχρι τώρα:

 

«Το πακέτο έχει κλείσει. Παρασκευή και Δευτέρα ο Τσακλόγλου (ο πρόεδρος του ΣΟΕ) θα ενημερώσει το Eurogroup Working Group ότι το πακέτο έκλεισε» είπε.  Ο υπουργός ανέφερεότι η τρόικα υποχώρησε στον χρόνο προειδοποίησης για απόλυση, προκειμένου να δοθεί μειωμένη αποζημίωση, αυξάνοντάς τον κατά έναν μήνα από την αρχική της πρόταση, δηλαδή από τους 3 στους 4 μήνες.  Μεγάλη επιτυχία οπωσδήποτε, κάνει την απόλυση απόλαυση.

Συγκεκριμένα, στις αποζημιώσεις απόλυσης μέχρι τα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη αντιστοιχούν 12 μισθοί. Από τα 16 έτη και μετά η αποζημίωση αυξάνεται κατά ένα μισθό με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν το επιπλέον ποσό αποζημίωσης μετά τ 16 έτη να καθορίζεται στη βάση του κατώτατου μισθού.

 

Η πρόταση Βρούτση στην τρόικα, την οποία απέστειλε και στους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε: «Για τους εργαζόμενους που σήμερα έχουν υπερβεί ήδη τα 16 έτη προϋπηρεσίας, η τρόικα πρότεινε πρόσθετη αποζημίωση (πάνω από τους 12 μήνες) που θα φτάνει μέχρι τους 6 κατώτατους μισθούς. Αντιπροτείναμε να διατηρηθεί το ίδιο σύστημα υπολογισμού αποζημίωσης για τους «παλαιούς» εργαζόμενους με οροφή, όμως, μισθό αποζημίωσης τις 3.000, 2.500 και 2.000 εναλλακτικά και περιμένει την αντιπρόταση».

 

Μέσα στις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του  Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Απάντηση