Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας

Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ ( λεσβίες, γκέι, μπάι, τρανσέξουαλ, ίντερσεξ ή κουήρ) Νέων Αθήνας, προσκαλεί όλες και όλους να συμμετάσχουν και φέτος με κάθε τρόπο στον πολύμορφο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας (International Day Against HOmophobia – Transphobia I.D.A.HO.), την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 στην Αθήνα.

428577_598919750131815_365056960_nΕικοσιτρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις 17 Μαΐου 1990, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον Διεθνή Κατάλογο Νοσημάτων, και 8 χρόνια από το 2005, όταν η παγκόσμια Λεσβιακή, Ομοφυλοφιλική, Αμφισεξουαλική, Trans, Intersex και Queer Κοινότητα αποφάσισε με τη Διακήρυξη του Μόντρεαλ τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης επετείου ως Παγκόσμιας Ημέρας.

Λίγα λόγια για την Ομοφοβία και την Τρανσφοβία.

Επιστημονικά, ως ομοφοβία και τρανσφοβία ορίζονται ένα ευρύ φάσμα από αρνητικά φορτισμένες συμπεριφορές και συναισθήματα εναντίον της ομοφυλοφιλίας γενικότερα, ή και ειδικότερα των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ή θεωρούνται ως λεσβίες, γκέι, μπάι, τρανσέξουαλ, ίντερσεξ ή κουήρ. Μπορεί να εκδηλωθεί με τις μορφές της αντιπάθειας, της περιφρόνησης, της προκατάληψης, της αποστροφής ή και του μίσους, και συνήθως οφείλεται σε παράλογο φόβο.

Μιλώντας απλούστερα, οι νέες-οι LGBTQ της Αθήνας υποστηρίζουν ότι ομοφοβία είναι η έμπρακτη άρνηση μελών ή φορέων του κοινωνικού συνόλου να τους αποδεχτούν, μια άρνηση με την οποία έρχονται αντιμέτωπες-οι ασταμάτητα στην Ελλάδα και την οποία βιώνουν σε κάθε της μορφή: Περιφρόνηση, ειρωνεία, χλευασμός, λεκτική και ψυχολογική τρομοκράτηση, απειλή, εξύβριση και ξυλοδαρμός είναι μερικές μόνο από τις συμπεριφορές που καλούνται να υποστούν σε καθημερινή βάση. Επιπλέον η προσβολή της αξιοπρέπειάς τους γίνεται παραπάνω από προφανής μέσα από την άρνηση του κράτους να τους παραχωρήσει ίσα δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους συμπολίτες τους ενώ »τα μέγιστα φαίνεται να συνδράμουν» σ’αυτή τη ρητορική μίσους η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης από κοινού με τους εκπαιδευτικούς και θρησκευτικούς θεσμούς.

Ωστόσο, όλες οι παραπάνω συμπεριφορές βάλλουν κατά του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της έμφυλης ταυτότητάς τους και της έκφρασής της. Πρόκειται για δομικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας αποτελεί απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες. Γι’ αυτό λοιπόν φέτος έρχονται την ημέρα IDAHO με τις δράσεις τους να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι η ομοφοβία δεν είναι μόδα, μιμητισμός ή μηχανική συμπεριφορά, αλλά αντίθετα είναι μια συνειδητή επιλογή – για την ακρίβεια, η πιο λανθασμένη. Εκείνη που οδηγεί στην αδικία και στο αναίτιο μίσος.

Πρόγραμμα Δράσεων της Colour Youth –Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας ( I.D.A.H.O)

 

Παρασκευή 17 Μαϊου – 16.30/ Θέατρο Βικτώρια ( Μαγνησίας 5 & Γ’ Σεπτεμβρίου)

Εγκαίνια της έκθεσης αφίσας » Σημείο Αποδοχής» συνδιοργανωμένη από την Colour Youth – Kοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας και την ΕΓΕ ( Ένωση Γραφιστών Ελλάδας). Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι 11 αφίσες που επιλέχθηκαν από συνολικά 106 συμμετοχές (από 68 δημιουργούς) με κεντρική θεματική την αποδοχή των LGBTQ ατόμων. Η επιλογή έγινε από από την κριτική επιτροπή της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας και τη βοηθητική επιτροπή της Colour Youth.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Απριλίου και οι ώρες επίσκεψεις θα είναι καθημερινά 17. 30 – 20.00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας ή να επικοινωνήσετε με την Colour Youth στο info@colouryouth.gr.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το facebook event της έκθεσης.

Παρασκευή 17 Μαϊου – 20.00 / Καπνικαρέα

Θέατρο των καταπιεσμένων / forum theatre με θεματική την ομοφοβία και το coming out των LGBTQ ατόμων. Παράλληλα θα μοιραστεί το ενημερωτικό φυλλάδιο της Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας με κεντρικό σύνθημα ‘ Η Ομοοφοβία είναι η λάθος επιλογή!’

Σάββατο 18 Μαϊου – 12.00 / Θέατρο Βικτώρια ( Μαγνησίας 5 & Γ’ Σεπτεμβρίου)

Κύκλοι ιστοριών / ‘ Story Circles’ με θεμα το καμιν αουτ των αφηγητριων/αφηγητών στον εαυτο τους, τους γυρω τους και την οικογενεια τους. Επειτα απο την ιστορια ακολουθει συζητηση σε καθε κυκλο. Οι κυκλοι γυρνουν κι ετσι ακουγονται ολες οι ιστοριες των αφηγητριων/αφηγητων αλλα και των ατομων που θελουν να μοιραστουν τις σκεψεις τους μαζι μας.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το facebook event της εκδήλωσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

 

«The British Police are the best in the world
I don’t believe one of these stories I’ve heard
‘Bout them raiding our pubs for no reason at all
Lining the customers up by the wall
Picking out people and knocking them down
Resisting arrest as they’re kicked on the ground
Searching their houses and calling them queer
I don’t believe that sort of thing happens here

Sing if you’re glad to be gay
Sing if you’re happy that way»

Tom Robinson

Απάντηση