«το παγκάκι» του Βασίλη Τσιράκη

Πρόκειται για ένα ολιγόλεπτο φιλμάκι, μια εικαστική αλληγορία για την κρίση, τις τάξεις, τις στάσεις των ανθρώπων. Ο θεατής που περιμένει απαντήσεις ή, πολύ περισσότερο, την ακριβή διατύπωση του προβλήματος, μάλλον θα απογοητευθεί καθώς ο δημιουργός της ταινίας δεν έχει τέτοια πρόθεση: απλώς εικονογραφεί, με τα μέσα που επιτρέπει ο χαμηλός έως μηδενικός προϋπολογισμός, μια κατάσταση σαν και αυτές που ο καθένας μας καθημερινά ζει. Αυτή η εικονογράφηση γίνεται με λιτότητα και ευαισθησία, ενώ αυτά που υπαινίσσονται οι εικόνες, τα ακίνητα κάδρα μες στα οποία κινούνται τα πρόσωπα, μοιάζουν πιο σημαντικά από όσα δείχνονται. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις λεπτομέρειες και σε ορισμένες διακριτικές πινελιές-αναφορές που αποτελούν φόρο τιμής σε συλλογικότητες και ιστορικά έντυπα της Αριστεράς.

Ο Βασίλης Τσιράκης, που έχει τρία μυθιστορήματα στο ενεργητικό του, εκφράζει με αυτό το φιλμάκι (που είναι διαθέσιμο και σε υψηλή ανάλυση 1080p)  όχι μόνο την κοινωνική του συνείδηση αλλά και τη μακρόχρονη αγάπη και ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο. Ξεχωρίζει η όμορφη μουσική υπόκρουση του Νίκου Χαλκιά. Ελπίζουμε η προσπάθειά του να έχει και συνέχεια και μιμητές.

 

Ταινία μικρού μήκους διάρκειας 7΄.

Μια εθελοντική, no budget, απόπειρα, σχόλιο στην κρίση.

Σενάριο, σκηνοθεσία: Βασίλης Τσιράκης, βοηθός σκηνοθέτη-μοντάζ: Χρήστος Νασιουτζίκης, μουσική: Νίκος Χαλκιάς, κάμερα: Παύλος Τσιγκόγιας.

Παίζουν: Σωτήρης Παπαδόπουλος, Νίκος Κουϊρουκίδης, Κατερίνα Βασιλείου, Δημήτρης Τσίτσης, Γιώργος Λογοθέτης, Γιάννης Κηπουρός, Γιώργος Ντόμπρος, Κώστας Ξενόπουλος.

Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Σιδέρης, Ζαννής Αποστολίδης, Λίνα Κατσιόλα

 

 

Απάντηση