Τίποτα στην τύχη

του Θανάσης Λεκάτη από το Ριζοσπάστη 

Light my candles, in a daze
‘Cause I’ve found god

Οι επιστήμονες του Cern έκαναν ένα βήμα στις αναζητήσεις τους για τη δομή της ύλης. Οι δημοσιογράφοι το παρουσίασαν σαν θρίλερ. Ανάμεσα στους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους, μια φιλοσοφική θέση – ο ιδεαλισμός – που επιμένει να αξιώνει να δεχτούμε ντε και καλά ότι υπάρχει θεός και άρα τι το παλεύεις, ο θεός με το μπουζόνιό του τα καθορίζει όλα.

Οι επιστήμονες εμφανίστηκαν μετρημένοι στις εκφράσεις τους. Κακό του κεφαλιού τους, δεν ήξεραν ότι υπάρχει και ο Ευαγγελάτος στον «Σκάι». Οι επιστήμονες είπαν απλά «κάναμε μία μέτρηση». Ο Ευαγγελάτος όμως επέμενε να μιλά για το «σωματίδιο του θεού». Ο επιστήμονας εξηγούσε ότι το πείραμα απλά δείχνει να επιβεβαιώνει μια από τις θεωρίες για τα κενά που υπάρχουν στην κατανόηση της δομής της ύλης. Ο Ευαγγελάτος να επιμένει ότι αλλάζει η ζωή μας. Ωσπου στην παρατήρηση των επιστημόνων ότι υπάρχει ακόμα μια τεράστια μάζα ύλης για την οποία αγνοούμε οτιδήποτε, ο δημοσιογράφος αποφάνθηκε πως αυτή η μάζα είναι οι «μαύρες τρύπες». Στο σημείο αυτό η τηλεόραση έφυγε απ’ το μπαλκόνι κι ευτυχώς δεν περνούσε κανείς από κάτω.

***

 

Το θέμα θα είχε τελειώσει εκεί, αν απ’ την τηλεόραση στο διπλανό μπαλκόνι δεν ακουγόταν η συνέχεια: Ο Ευαγγελάτος να διαπιστώνει ότι η επιστημονική ανακάλυψη έχει κάτι από το γονίδιο του Ελληνα, καθώς «έχουμε Ελληνες να κρατάνε την ελληνική σημαία εκεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Πάνω που αρχίζει να γυρίζει το μάτι σου, έρχεται η τηλεοπτική απορία του παρουσιαστή να σε προσγειώσει: Πώς γίνεται να συνομιλούμε – οι Ελληνες – με τον ίδιο το θεό και το μπουζόνιό του και να μην τα καταφέρνουμε στη διαχείριση των οικονομικών μας;

Στο στούντιο έχουν πάρει ήδη θέση, για να συνδέσουν το επιστημονικό γεγονός με την απορία του τηλεπαρουσιαστή, ο Πλεύρης του ΛΑ.Ο.Σ. που έγινε ΝΔ, ο Οικονόμου του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα είναι ΔΗΜΑΡ και ο Μηλιός μιας από τις συνιστώσες που τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Ενας, ο Πλεύρης, διαπιστώνει ότι φταίει το εκλογικό επίδομα. Ο Μηλιός ότι υπάρχει πρόβλημα αδιαφάνειας και ο Οικονόμου ότι φταίνε τα υψηλά λειτουργικά έξοδα του κράτους.

Δεν μπορείς να πετάξεις και την τηλεόραση του γείτονα απ’ το μπαλκόνι, κλείνεις τα παράθυρα και προσπαθείς να συγκεντρωθείς στα γραφόμενα στην έντυπη δημοσιογραφία…

***

Μια παρατήρηση: Ο Γιάννης Μηλιός είναι τα τελευταία χρόνια στέλεχος του Συνασπισμού. Δεν ξέρω κατά πόσο κολλάει το «μιας από τις συνιστώσες που τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ». 

Απάντηση