Τιμ Κουκ (Apple) : «Είμαι περήφανος που είμαι γκέι»

Όλοι το ήξεραν, ποτέ δεν το αρνήθηκε αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν το δήλωσε δημοσίως. Ο Τιμ Κουκ το αφεντικό της Apple και ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη δήλωσε δυνατά και περήφανα σήμερα στο περιθώρια της businessweek του Bloomberg: «Αφήστε με να είμαι ξεκάθαρος: Είμαι περήφανος που είμαι γκέι και θεωρώ ότι το να είμαι ομοφυλόφιλος είναι ένα από τα σπουδαιότερα δώρα που μου έχει δώσει ο θεός». Ο Κουκ εξήγησε ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι της Apple γνωρίζουν για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις αλλά «δεν υπάρχει καμία διαφορά στον τρόπο που μου συμπεριφέρονται»..

Ο πάντοτε διακριτικός Κουκ παραδέχεται ότι η επιλογή να «βγεί από την ντουλάπα» (αν και ποτέ δεν ήταν μέσα σε αυτήν) δεν ήταν εύκολη καθώς η ιδιωτικότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό για αυτόν αλλά το κίνητρο να ενισχύσει την ισότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του. «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ακτιβιστή, αλλά ακόμα και εγώ αντιλαμβάνομαι πόσο πολύ έχω ωφεληθεί από τις θυσίες των άλλων.  Οπότε αν το άκουσμα της είδησης ότι ο διευθύνοντας σύμβουλος της Apple είναι γκέι μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που αισθάνονται απομονωμένοι και περιθωριοποιημένοι εξαιτίας των ερωτικών τους προτιμήσεων, ή να φέρει μια μικρή παρηγοριά ή έμπνευση σε ανθρώπους να ζητήσουν ισότιμη μεταχείριση αξίζει την έκθεση της ιδιωτικόητας μου».

Μπορεί αρκετοί να θεωρούν ότι η παραδοχή του «ομοερωτικού προσανατολισμού» να είναι κάτι φυσικό και εύκολο αν είσαι τόσο ισχυρός όσο το αφεντικό της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο αλλά μόνο και μόνο ότι χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να το δηλώσει δημοσίως αποδεικνύει ότι δεν είναι.  Αξίζει να αναλογιστούμε ότι ούτε ένας εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου δεν έχει παραδεχτεί ποτέ δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος ενώ επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή στέλεχος της ΝΔ παραιτήθηκε από υποψήφιος βουλευτής μετά από «αποκαλύψεις» για την σεξουαλική του συμπεριφορά.

Σε μια χώρα που έφηβοι ακόμα ξυλοκοπούνται ή αυτοκτονούν γιατί έχουν διαφορετικές ερωτικές προτιμήσεις από τους περισσότερους, το να βγαίνει ένας τόσο πετυχημένος άντρας και να δηλώνει ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι…κατάρα κακό δεν το λες.

Απάντηση