To TikTok, ο Τραμπ και η γεωπολιτική των Social Media
Γιατί ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε φραστικό τελεσίγραφο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok να μεταβιβάσει τις μετοχές του σε κάποια αμερικανική εταιρεία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αλλιώς θα απαγορεύσει τη χρήση του στις ΗΠΑ;
Μέσα στην πανδημία δεν είναι μόνο ο κορονοϊός που σημειώνει αλματώδη αύξηση. To TikTok σύμφωνα με τα στοιχείο που το μέσο έχει δώσει στη δημοσιότητα ξεπέρασε τον περασμένο μήνα τα 2 δισεκατομμύρια downloads σε smartphone και ταμπλέτες. Αυτό δεν μεταφράζεται πάντως σε ανάλογο αριθμό ενεργών χρηστών.
To TikTok έχει χαρακτηριστεί ως το νέο instagram ή το νέο facebook. Το εξαιρετικά δημοφιλές στη νεολαία μέσο κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να μπορεί να αντικαταστήσει τις άλλες δύο πλατφόρμες και απευθυνόμενο σε πολύ πιο νεανικό κοινό έχει καταφέρει να γίνει το πιο ανερχόμενο μέσο. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ότι το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έχει κερδίσει την προτίμηση της αμερικανικής νεολαίας δεν ανήκει στη Microsoft, την Amazon, τη Google, το Facebook ή κάποιο άλλο αμερικανικό κολοσσό αλλά είναι ιδιοκτησία της κινεζικής ByteDance. Αυτό έχει θορυβήσει την αμερικανική κυβέρνηση και όχι μόνο.
Γεγονός είναι ότι πλατφόρμες όπως το facebook, το instagram και με ιδιαίτερο τρόπο το twitter και το reddit, συγκεντρώνουν στα χέρια τους πολύ μεγάλη δύναμη και ιδιωτικά δεδομένα δισεκατομμύρια χρηστών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι μυστικες υπηρεσίες θέλουν μόνο αυτοί να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και να συνεργάζονται με την ιδιοκτησία αυτών των δικτύων όταν χρειαστεί.
Επιπλέον ο πόλεμος των κοινωνικών δικτύων διεξάγεται σε πολλά επίπεδα, ένα από αυτά είναι το εμπορικό. Στην παρούσα φάση μπορεί τα άμεσα κέρδη του TikTok να μην είναι τόσο μεγάλα όσο η βάση δεδομένων του. Ωστόσο σε ορίζοντα δεκαετίας ο έλεγχος των καταναλωτικών, μουσικών και κινηματογραφικών τάσεων του δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί συμφωνίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων με μουσικά και κινηματογραφικά στούντιο. Είναι μια δύναμη που η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος δεν θέλει να μείνει σε κινεζικά χέρια.
«Το TikTok uα κλείσει τη 15η Σεπτεμβρίου εκτός κι αν η Microsoft ή μια άλλη εταιρεία μπορέσουν να το αγοράσουν και να βρουν μια συμφωνία», συμπλήρωσε o πρόεδρος των ΗΠΑ.
To TikTok έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η απαγόρευση του στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα, από το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να επιβιώσει, καθώς και μια σειρά άλλες χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία κάτω από τις φτερούγες των ΗΠΑ απειλούν να το απαγορεύουν.
Στο πλαίσιο της όξυνσης της αντιπαράθεσης με την Κίνα, η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται -χωρίς να υπάρχει καμία βάση- ότι το συγκεκριμένο δίκτυο ενδέχεται να χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών για στόχους παρακολούθησης. Το ίδιο επιχείρημα δηλαδή που χρησιμοποιεί στην προσπάθεια να εκδιώξει τη Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες από τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη του 5g στην Ευρώπη. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η μάχη.