Θα ανασκευάσουν για τον Θεοφίλου τώρα τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της Αντιτρομοκρατικής;

Το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι μια νομική σχολαστικότητα. Είναι ένας δείκτης του πολιτισμού μας.

Τι γίνεται όμως με τα …αιμοδιψή για like και κλικ μέσα ενημέρωσης που αναπαράγουν αμάσητο ό,τι τους σερβίρουν από τα κεντρικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας;

Δυστυχώς, στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, που ανακηρύχθηκε στο δεύτερο βαθμό αθώος για όλες τις κατηγορίες, ισχύει ο γενικός κανόνας της διά βίου, ανελέητης και ατιμώρητης διαπόμπευσης.

Από τη στιγμή που η ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και τα email των αστυνομικών συντακτών δέχονται τις φωτογραφίες κάποιου υπόπτου που κατά την άποψη και τις έρευνες της ΕΛΑΣ συνδέεται με κάποιο έγκλημα, για αρκετά μέσα ενημέρωσης – κατά κύριο λόγο ψηφιακά – η ετυμηγορία έχει ήδη βγει.

Λίγα είναι πλέον τα ΜΜΕ που υιοθετούν τις φράσεις που προστατεύουν στοιχειδώς τον κατηγορούμενο και κρατούν μία επιφύλαξη για την αλήθεια:

«Φερόμενος-η ως…», «που κατηγορείται ότι…», «που κατά την Αστυνομία είναι…».

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και των φωτογραφιών κατηγορουμένων είναι μια πάγια πλέον τακτική της Ελληνικής Αστυνομίας, που προβαίνει σε αυτές τις δημοσιεύσεις κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για την «προστασία του κοινωνικού συνόλου».

Πάντα όμως συνοδεύεται με έναν χρονικό περιορισμό. Από το site της ΕΛΑΣ οι φωτογραφίες κατεβαίνουν, από τα χιλιάδες ειδησεογραφικά site όμως όπου αναπαράγονται, ποτέ.

Αυτή είναι και η περίπτωση της υπόθεσης Θεοφίλου, ο οποίος ως είθισται, καταδικάστηκε πριν καν δικαστεί πρωτόδικα.

Κρατήσαμε κάποια στιγμιότυπα οθόνης από τις δημοσιεύσεις του 2012, πριν την πρώτη του καταδίκη, που ακόμη βρίσκονται αναρτημένες στις σχετικές ιστοσελίδες.

Αλήθεια, μετά την αθωωτική απόφαση του Εφετείου, πόσοι θα κατεβάσουν τις φωτογραφίες του Θεοφίλου και τους τερατώδεις τίτλους που υπαγόρευε η Αντιτρομοκρατική;

Πόσοι θα ανασκευάσουν αυτή την ανθρωποφαγική επίθεση που υπέστη ο άνθρωπος αυτός;

Από το zougla.gr:

Από το policenet.gr:

Γιώργος Λαουτάρης

 

Απάντηση