Ο Μίκης επιμένει και μιλά για τις «προδοτικές δεσμεύσεις»

 Όροι που «ταιριάζουν σε λαούς ραγιάδων και δούλων και όχι σε σε περήφανους και ελεύθερους πολίτες» είναι, σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη οι δεσμεύσεις της πρόσφατης συμφωνίας. Σε επιστολή που έστειλε σήμερα στον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο συνθέτης χαιρετίζει την αυριανή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα και μιλά για την ανάγκη κατάργησης των μνημονίων. Προφανώς η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στον συνθέτη δεν στάθηκε αρκετή για να πείσει τον Μίκη να συμμεριστεί τα κυβερνητικά κηρύγματα περί κατάργησης των Μνημονίων και της τρόικας. Ολόκληρη η επιστολή του Μίκη:

Χαιρετίζω την συγκέντρωση που θα γίνει αύριο στο Σύνταγμα με στόχο την πρόταση Νόμου για την κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν ότι αν και πέρασε ένας μήνας από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία στη Βουλή της Αριστεράς (γενικά) στη χώρα μας, εξακολουθούν να ισχύουν οι παρακάτω προδοτικές δεσμεύσεις: Πρώτον: η παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας στους ξένους. Δεύτερον: η καθολική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της χώρας και Τρίτον: η απαγόρευση άσκησης εθνικής οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής. Δηλαδή όροι που ταιριάζουν σε λαούς ραγιάδων και δούλων και όχι σε περήφανους και ελεύθερους πολίτες όπως θέλουμε και παλεύουμε να είμαστε ο Λαός και η Πατρίδα μας. Ως ελεύθερος Έλληνας αισθάνομαι αγανάκτηση και ντροπή γιατί η καινούρια Βουλή ανέχεται ακόμα την ύπαρξη των Μνημονίων που μας ντροπιάζουν και μας εξευτελίζουν διεθνώς και προ παντός απέναντι σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού μας είπε ένα στεντόρειο ΟΧΙ στους σημερινούς εχθρούς του Λαού μας, ντόπιους και ξένους. Χαίρομαι που ο Λαός μάς δείχνει ξανά το δρόμο του παλλαϊκού αγώνα επικεντρώνοντας τα πυρά του ενάντια στο πρώτο και κύριο στόχο – προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από τον ξένο ζυγό: την κατάργηση των Μνημονίων μέσα στον ίδιο χώρο στον οποίο ψηφίστηκαν με εντολή των ξένων. Μέσα στη Βουλή των Ελλήνων. Απευθύνομαι προς πάσαν κατεύθυνση με την προγονική παραίνεση: «Ο τολμών νικά».

Αθήνα, 26.2.2015

Μίκης Θεοδωράκης

H απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα:

Αγαπητέ Μίκη, Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη χαιρετιστήρια επιστολή σου για την αυριανή συγκέντρωση στο Σύνταγμα με στόχο να γίνει επιτέλους πράξη και απόφαση της Βουλής η πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει από χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών Νόμων και δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτά.

Με εκτίμηση, Δημήτρης Κουτσούμπας Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Αθήνα 26/2/2015

Είναι  συγκινητικό το πάθος του Μίκη, η λαχτάρα του να παρέμβει στα δημόσια πράγματα σε απελευθερωτική, φιλολαϊκή κατεύθυνση. Και είναι τουλάχιστον ντροπή ένας αρθρογράφος της «Καθημερινής», σε χθεσινό του άρθρο,  να χαρακτηρίζει τον Μϊκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο «ομιλούντα τοτέμ του εθνολαϊκισμού». Μάλιστα, στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι σε καμία άλλη θέση πλην της πλατείας Συντάγματος δεν θα δέχονταν τα «δύο τοτέμ» να στηθεί το άγαλμά τους, καθώς θα τη θεωρούσαν «υποδεέστερη». Αλήθεια, πού το ξέρει ο κύριος της «Καθημερινής»; Μήπως κάποιος τους πήρε συνέντευξη και τους ρώτησε «πού θα θέλατε να ποζάρετε για την αιωνιότητα» και αυτοί απάντησαν «ή Σύνταγμα ή τίποτα»; Τι κι αν ο μακαρίτης έχει συμβιβαστεί με την τοποθέτηση του ανδριάντα του στα Προπύλαια; Τα «τοτέμ» είναι αχόρταγα! Μνημειώδες είναι αυτό το άρθρο καθώς δείχνει την τύφλωση, την απόσπαση από την πραγματικότητα στην οποία οδηγεί ο λυσσαλέος και άλλο τόσο νεοπλουτίστικος νεοφιλελευθερισμός.