Θάτσερ και Πινοσέτ: παρέα στην κόλαση
Ειρωνεία της Ιστορίας: η Μάργκαρετ Θάτσερ πέθανε την ίδια μέρα που στη Χιλή έγινε η εκταφή των οστών του ποιητή Πάμπλο Νερούντα. Ο τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας ποιητής πέθανε σε ηλικία 69 ετών, μόλις 12 μέρες μετά το αιματηρό πραξικόπημα του Πινοσέτ. Εδώ και τρία χρόνια έχουν διατυπωθεί υπόνοιες ότι ο ποιητής δεν πέθανε από καρκίνο του προστάτη, όπως ήταν η επίσημη αιτία, αλλά δολοφονήθηκε -και η νεκροψία θα δείξει.
Καμία ωστόσο νεκροψία δεν χρειάζεται για να δείξει ότι η Θάτσερ επαίνεσε και στήριξε τη χιλιανή χούντα και τον αιμοσταγή δικτάτορα, μια «λεπτομέρεια» την οποία παραβλέπει ο Ομπάμα που στη συλλυπητήρια δήλωσή του τη χαρακτηρίζει «εμπροσθοφυλακή της ελευθερίας» («οne of the great champions of freedom and liberty»). Ωστόσο, η Θάτσερ ήταν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ένα σκυλί του Ψυχρού Πολέμου.
Χιλιάδες ήταν τα θύματα του Πινοσέτ, αλλά η Θάτσερ ποτέ δεν βρήκε μια λέξη συμπόνιας γι’ αυτά. Αντίθετα, υμνούσε το «χιλιανό οικονομικό θαύμα». Από το 1973 μέχρι το 1980 η Βρετανία είχε κηρύξει εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Χιλή λόγω της δικτατορίας, όμως η Θάτσερ, ένα χρόνο μετά την εκλογή της, προχώρησε στην άρση αυτής της απαγόρευσης. Σε αντάλλαγμα, η Χιλή πρόσφερε στρατιωτικές διευκολύνσεις στη Βρετανία κατά τον Πόλεμο των Φόκλαντς.
Η Μάργκαρετ και ο Αουγκούστο ήρθαν ακόμα πιο κοντά. Κάθε χρόνο ο Πινοσέτ και η οικογένειά του έκαναν ένα προσκυνηματικό ταξίδι στο Λονδίνο για την ανανέωση της φιλίας τους. Εκεί τα ζεύγη Θάτσερ και Πινοσέτ συχνά έπιναν τσάι ή έτρωγαν μαζί και κατανάλωναν άφθονο ουίσκι. Ακόμα και το 1998, όταν είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πινοσέτ και ο πρώην δικτάτορας βρισκόταν σε κατ’ οίκον κράτηση σε μια έπαυλη στο Λονδίνο, η Θάτσερ τον επισκέφθηκε δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς τον διαβόητο σφαγέα. Εκεί, μπροστά στις κάμερες, δήλωσε ότι η Βρετανία του χρωστά πολλά επειδή τη βοήθησε στην εκστρατεία στα Φόκλαντς και πρόσθεσε: «Εσείς φέρατε τη δημοκρατία στη Χιλή».
Και αυτή η κατάπτυστη δήλωση έγινε προ Αλτσχάιμερ, δηλαδή η Θάτσερ δεν είχε το ελαφρυντικό της άνοιας.
Αρκετοί αρθρογράφοι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επαίνεσαν τη Θάτσερ επειδή περιόρισε τη δύναμη των συνδικάτων. Με αυτή τη λογική, θα πρέπει να επαινέσουν χίλιες φορές τον Πινοσέτ που έκανε το ίδιο πράγμα δολοφονώντας εκατοντάδες συνδικαλιστές ηγέτες…
Αν πιστεύαμε στο Θεό, θα λέγαμε ότι η Θάτσερ θα καεί στην κόλαση μαζί με τον φίλο της τον Πινοσέτ. Αυτά που δεν πρόκειται να καούν στη φωτιά της λήθης είναι τα ποιήματα του Νερούντα, όταν θα αποδειχθεί είτε ότι δολοφονήθηκε είτε ότι πέθανε από φυσικά αίτια.