Ποιος θυμάται την έκρηξη στο Τέξας;

Αν ρωτήσετε έναν τυχαίο αναγνώστη εφημερίδων μήπως θυμάται πόσοι ήταν οι νεκροί της έκρηξης στο εργοστάσιο χημικών λιπασμάτων στο Τέξας, δύο μέρες μετά το μακελειό της Βοστώνης, το πιθανότερο είναι να σας απαντήσει ότι δεν ξέρει. Ναι, τώρα τελευταία, κάπου στο Τέξας έγινε μια έκρηξη, κάποιοι πέθαναν, όμως αυτά συμβαίνουν, ευτυχώς που δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

Αν και στην πόλη Γουέστ του Τέξας σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, δηλ. 4 φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στη Βοστώνη, η είδηση έγινε ειδησάκι. Η έκρηξη αυτή ήταν ένα από τα χειρότερα εργατικά ατυχήματα στις ΗΠΑ του 21ου αιώνα και, κυρίως, ήταν μια συμφορά που ίσως μπορούσε να αποφευχθεί αν δεν εφαρμοζόταν το νεοφιλελεύθερο δόγμα του λιγότερου κράτους που θέτει τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια στο χώρο εργασίας.

Εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες, 60-80 σπίτια κατέρρευσαν, πέντε οικοδομικά τετράγωνα ισοπεδώθηκαν. Όπως ανέφερε το Ρόιτερς, στο εργοστάσιο υπήρχαν 2.700 τόνοι αζωτούχο αμμώνιο, μια ουσία που είναι σταθερή όταν αποθηκεύεται σωστά, αλλά γίνεται εξαιρετικά εύφλεκτη όταν αναμιχθεί με καύσιμη ύλη. Αζωτούχο αμμώνιο είχε χρησιμοποιήσει στον εκρηκτικό του μηχανισμό στην Οκλαχόμα ο Τίμοθι ΜακΒί το 1995, όταν βρήκαν το θάνατο 168 άνθρωποι. Έτσι, σήμερα ο νόμος υποχρεώνει όποιον έχει στην κατοχή του πάνω από μια ορισμένη ποσότητα αυτού του υλικού να το δηλώνει στις αρχές. Η ποσότητα που υπήρχε στο εργοστάσιο ήταν εκατοντάδες φορές περισσότερες από το επιτρεπτό όριο, αλλά ποτέ δεν αναφέρθηκε στο υπουργείο. Η αναφορά αυτή επιβάλλεται από το νόμο για να προλαμβάνεται η τυχόν κλοπή αυτού του επικίνδυνου τοξικού υλικού από επίδοξους βομβιστές. Γι’ αυτό υποτίθεται ότι τα εργοστάσια χημικών λιπασμάτων πρέπει να ελέγχονται τακτικά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγιεινή των χώρων εργασίας (OSHA, Occupational Safety & Health Administration), όμως ο τελευταίος έλεγχος σε αυτό το εργοστάσιο του Τέξας είχε γίνει το… 1985. Tότε εντοπίστηκαν δύο παραβιάσεις κανονισμών και στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 30 δολαρίων! Σήμερα ο ΟSHA διαθέτει μόνο 2.000 υπαλλήλους που πρέπει να καλύψουν 7 εκατομμύρια χώρους εργασίας και αυτό σημαίνει ότι έχει δυνατότητα να εκτελεί μόνο 40.000 επιθεωρήσεις το χρόνο. Λιγότερο κράτος, είπαμε…

Αθώοι σκοτώθηκαν στο Τέξας, αθώοι εργάτες, πυροσβέστες και περίοικοι  (15 άτομα). Όμως όλοι τους προσπέρασαν. Κάθε χρόνο περίπου 4.600 άνθρωποι πεθαίνουν στις ΗΠΑ σε εργατικά ατυχήματα (13 την ημέρα). Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους δεν οφείλονται στην «κακιά ώρα» αλλά στην ανεπάρκεια των κρατικών ελέγχων. Οι πάμπολλες θεωρίες συνωμοσίας που είδαν το φως, κυρίως στο Διαδίκτυο, μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο βολεύουν, από μια άποψη, την εξουσία, αφού συσκοτίζουν τις ουσιαστικές ευθύνες της κυβέρνησης για το πολύνεκρο δυστύχημα. Η μεγαλύτερη συνωμοσία είναι νόμιμη και εφαρμόζεται σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων.

Με λίγα λόγια, αυτό που συνέβη στο Τέξας δεν ήταν απλώς ένα δυστύχημα, αλλά ένα εργατικό έγκλημα όπου οι ένοχοι δεν είναι μόνο οι εργοδότες αλλά και η κυβέρνηση και ο αχαλίνωτος καπιταλισμός.

Y.Γ. «Business is booming in Texas!» (Έκρηξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας) λέει ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι στη γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε πριν μια εβδομάδα στην εφημερίδα της Καλιφόρνιας Sacramento Bee. «Χαμηλή φορολογία, ελάχιστοι έλεγχοι», γράφει το πανό.  Και αριστερά έρχεται η έκρηξη, το boom. Nα σημειωθεί ότι ο Πέρι έγινε έξαλλο με το σκίτσο και ζήτησε από την εφημερίδα δημόσια συγγνώμη.

Στη δεύτερη γελοιογραφία, ο Φρεντ  Πέρι, με καπνούς για φόντο, δηλώνει ότι τρελαίνεται για τη «μυρωδιά της απορρύθμισης» πρωί πρωί…

images-2 images

Απάντηση