Σε μια πραγματική εξέγερση δεν θα σπάσει ούτε ένα τζαμί;

Άλλο Σύνταγμα και άλλο Ταξίμ;

Για την πλατεία Ταξιμ και το τουρκικό Κ.Κ αλληλεγγύη, για την πλατεία Συντάγματος «να βγουν συμπεράσματα»

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο ξέσπασμα με άρωμα εξέγερσης του τουρκικού λαού ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν εξέφρασε ο γ.γ. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στους δημοσιογράφους.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «καταδικάζει την καταστολή και τον αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό και τη νεολαία της Τουρκίας, όπως επίσης και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που συμμετέχει ενεργά στις λαϊκές κινητοποιήσεις». κάτι που υποστήριξε και ο ίδιος ο Δ. Κουτσούμπας στην εισήγηση του.

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ανακοίνωσαν κατά την προσφιλή τους τακτική συγκέντρωση συμπαράστασης στον τουρκικό λαό την ίδια μέρα, αλλά μιάμιση ώρα αργότερα και λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα από όλους τους άλλους.

Σήμερα Δευτέρα στις 7 μ.μ στο Πολεμικό Μουσείο το ΚΚΕ, στις 5.30 στην τουρκική Πρεσβεία  (Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης) οι υπόλοιποι.

Update: Το ΚΚΕ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο (εξεγερμένο για άλλους) τουρκικό λαό και έκανε επίδειξη δύναμης. Η συγκέντρωση του ήταν δύο φορές μεγαλύτερη από τους υπόλοιπους και πολλές φορές πιο οργανωμένη…   Τα τυπωμένα πανό, η πειθαρχία, οι κόκκινες σημαίες και ο παλμός στις τάξεις του έδιναν σαφώς μια πιο μαχητική εικόνα από το υπόλοιπους που ήμασταν σκορποχώρι.  Ο υπόλοιπος χώρος θύμιζε με μια έννοια ένα -όχι και τόσο πετυχημένο- reunion της Κάτω Πλατείας.  

Δεν μπορεί πάντως να μην αναρωτηθεί κανείς, αν έχουμε σύντομα και εδώ γεγονότα σαν την Πλατεία Ταξίμ, (που είναι αρκετά πιθανό),  το ΚΚΕ θα κάνει χωριστές συγκεντρώσεις σε άλλη πλατεία;

Το ΚΚ Τουρκίας είναι ένα μικρό κόμμα που στις εκλογές είχε πάρει  0.15%.  Ωστόσο στηρίζει τα βασικά αιτήματα της πλατείας Ταξίμ, ζητάει την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν και συμμετέχει και παρεμβαίνει στις κινητοποιήσεις μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές χωρίς να θέτει θέμα χωριστών συγκεντρώσεων μακριά από οπορτουνιστές και προβοκάτορες.

‘Αλλο Σύνταγμα και άλλο Ταξίμ, αλλά δεν είναι και τόσο διαμετρικά αντίθετα.  Σίγουρα οι ομοιότητες είναι πολλές και πρώτοι από όλους οι Τούρκοι εξεγερμένοι μίλησαν για  το  νήμα που ενώνει την πλατεία Ταχρίρ , την πλατεία Ντελ Σολ , την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Ταξίμ.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν το ΚΚΕ έχει αλλάξει θέση σε σχέση με τη στάση του απέναντι στο ελληνικό αυθόρμητο κίνημα των πλατειών, στο οποίο δεν συμμετείχε,  αν θεωρεί ότι το πολιτικό περιεχόμενο του τουρκικού καλοκαιριού είναι πιο ταξικό ή αν η διαφορετική  στάση του οφείλεται απλά στο γεγονός ότι πρόκειται για εξελίξεις εκτός συνόρων που δεν επηρεάζουν άμεσα τους συσχετισμούς στο ελληνικό κίνημα;

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την αποτυχία του «κινήματος των αγανακτισμένων». Ασφαλώς με διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζεις ένα κίνημα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Κάθε κίνημα έχει τις αντιφάσεις και τα αγκάθια του και η επίδραση των πρωτοποριών ή η απουσία τους παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους και τους συσχετισμούς που δημιουργεί ο κάθε αγώνας στην εξέλιξή του.   Όπως δεν είναι δεδομένη η ριζοσπαστικοποίηση, έτσι δεν είναι προδιαγεγραμμένη και η ήττα, ο εκφυλισμός και η απογοήτευση.

 

Απάντηση