Αντιφασιστική διαφήμιση με σημαία ευκαιρίας;

Μπα, φάρσα θα είναι. Αυτή είναι η πρώτη σκέψη κάθε φυσιολογικού ανθρώπου όταν αντικρίζει τη διαφήμιση ενός γνωστού δερματολόγου που υπόσχεται την εξαφάνιση τατουάζ που έγιναν… ντεμοντέ, όπως ο αγκυλωτός σταυρός σε ένα αντρικό μπράτσο.

Αντιφασιστικό το μήνυμα; Ή μήπως μια έξυπνη εμπορική κίνηση; Στην περίπτωση αυτή, στην αφίσα θα πρέπει να προστεθεί και η ακόλουθη προσφορά: «Στους τρεις χρυσαυγίτες (που προσέρχονται για σβήσιμο του τατουάζ) ο ένας δωρεάν», όπως συμβαίνει και με τις πίτσες. Επίσης θα έπρεπε να προστεθεί η διαβεβαίωση «Απόλυτη εχεμύθεια», έστω και αν είναι πλεονασμό καθώς την εξασφαλίζει ο Όρκος του Ιπποκράτη.
Αν από την εικόνα έλειπε η ηλεκτρονική διεύθυνση του δερματολόγου, όπου περιγράφεται όλη η γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών του, η αφίσα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σαν χιουμοριστικός σχολιασμός της επικαιρότητας. Όμως το γεγονός ότι το «αντιφασιστικό» (τουλάχιστον ως προς την πρόθεση) καλαμπουράκι λειτουργεί υπέρ ενός επώνυμου επαγγελματία δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό για το λειτούργημά του. Το πρόβλημα δηλαδή δεν βρίσκεται στην αφίσα καθεαυτή, αλλά στο ποιος την προώθησε. Πίσω από το καλαμπούρι, βρίσκεται η αγορά: η αποναζιστικοποίηση ως ευκαιρία.
Αν ζούσαμε πριν από 60-70 χρόνια, και αν τότε υπήρχαν οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, ίσως οι αντιφασίστες δερματολόγοι να επιχειρούσαν τη διεύρυνση της πελατείας τους υποσχόμενοι από πρώην κρατούμενους σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το σβήσιμο της στάμπας με τον αριθμό τους από τον καρπό τους.

Edit: Προς τιμήν του ο δερματολόγος εξηγεί σε δηλώσεις του στην «Ε» ότι δεν έχει σκοπό να κερδίσει χρήματα από αυτή την ιστορία και εξηγεί πως αποφάσισε να κυκλοφορήσει τη συγκεκριμένη εικόνα επειδή τον τελευταίο καιρό δέχεται τηλεφωνήματα από χρυσαυγίτες που θέλουν να σβήσουν τα τατουάζ τους:

«Οι ίδιοι μου τηλεφωνούν και ζητάνε πληροφορίες για το κόστος της αφαίρεσης του τατουάζ. Ακόμα όμως δεν έχει έρθει κανείς», λέει ο γνωστός δερματολόγος. «Εχω αφαιρέσει κόκκινα αστέρια, σφυροδρέπανα, τριφύλλια και άλλα σύμβολα. Ερχονται και αφαιρούν τα σύμβολα για να μην προκαλούν στην παραλία και φάνε ξύλο. Γι’ αυτό λέω ότι το ζήτημα είναι να σβηστεί η Χρυσή Αυγή από το μυαλό, όχι μόνο από το σώμα», λέει ο κ. Τζερμιάς. Στη συνέχεια τονίζει ότι «δικαιολογίες και ελαφρυντικά για μόδες με τις σβάστικες δεν υπάρχουν. Οσοι τους ψήφισαν δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό. Μερικοί έκαναν σβάστικες τατουάζ. Εκτός όλων, η Χρυσή Αυγή ήταν μια τάση. Τις σβάστικες τις αφαιρώ δωρεάν. Ας αποφασίσουν να τις σβήσουν κι εγώ δεν θέλω χρήματα».

 

 

Απάντηση