Στάθης Κουβελάκης ο κρυφός άσος στο μανίκι του Τσίπρα!

Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Κυπραίος ξεχωρίζουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Κοινωνική Συμμαχία

Πιέσεις για «άνοιγμα στην κοινωνία», κόπηκαν οι Παϊτέρης, Κοτσακάς

Μίνι μεταγραφική «βόμβα» (για τα δεδομένα της Αριστεράς) της τελευταίας στιγμής θεωρείται η συμμετοχή του πολύ αξιόλογου καθηγητή Στάθη Κουβελάκη στη λίστα Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στάθης Κουβελάκης μαζί με άλλους οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς είναι από τους ανθρώπους που ξεχώρισαν τα τελευταία δύο χρόνια με τις αναλύσεις τους για το χαρακτήρα της κρίσης αλλά και γενικότερα για τη συμμετοχή τους σε κινήσεις όπως το Αριστερό Βήμα, η πρωτοβουλία Οικονομολόγων κτλ. Η έκπληξη για την ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ  εστιάζεται κυρίως στο ότι ο Στάθης Κουβελάκης, (παρά το γεγονός ότι προέρχεται από την ανανεωτική Αριστερά), έχει ταχθεί ανοιχτά και με πλούσια επιχειρηματολογία υπέρ της εξόδου από το Ευρώ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την κίνηση επιθυμεί να δείξει μια τάση διεύρυνσης και  να ενσωματώσει ένα μέρος του  δυναμικού ρεύματος συνολικής αμφισβήτησης της Ε.Ε που δείχνει να το εκπροσωπεί κυρίως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Μένει να δούμε αν θα «απαντήσει» επικοινωνιακά σε αυτή την κίνηση η αντικαπιταλιστική Αριστερά  και πως θα αιτιολογήσει την πολιτική αυτή απόφαση ο ίδιος ο καθηγητής και κατά πόσο αυτή επηρεάστηκε από το ρεύμα Μελανσόν στη Γαλλία.

Επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ-Κοινωνικό Μέτωπο κρίνεται επίσης ότι στα ψηφοδέλτια του θα συμμετέχουν και πολίτες που αναδείχτηκαν τόσο μέσα από το επαγγελματικό τους έργο όσο και από τη συμμετοχή τους στα κινήματα πολιτών.

Ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΞεΜΑΤιασμένου (όπως δηλώνει ίδιος) και καλού δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου που έχασε την ακοή του καλύπτοντας δημοσιογραφικά την απεργιακή κινητοποίηση της 15 Ιουνίου 2011 όταν άνδρας των ΜΑΤ πέταξε εναντίον του χειροβομβίδα κρότου λάμψης.  Ακόμα στα ψηφοδέλτια θα συμμετέχει η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνια Παπαδημητρίου που ήταν ιδρυτικό μέλος  της κίνησης «Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο» ενώ πρόταση έχει γίνει και στον πασίγνωστο σε όλους σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος: «έγιναν προσπάθειες να βρεθεί «χώρος» για να εκφραστεί με τις υποψηφιότητες η ποικιλομορφία των πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στη συμμαχία. Παράλληλα, όμως, η ισορροπία μεταξύ των συνεργαζόμενων στη διεκδίκηση εδρών, προκάλεσε πονοκέφαλο στο ηγετικό επιτελείο.»

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης , διαμορφωνόταν η λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, επικεφαλής του οποίου ετέθη το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς  Μ. Γλέζος. Η δεύτερη θέση έχει προταθεί στην καθηγήτρια ΕΜΠ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων κυρία Θεανώ Φωτίου (προέρχεται από την ΑΚΟΑ), ενώ ακολουθεί ο συνδικαλιστής -πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Δημ. Τσουκαλάς (Ενωτική Κίνηση) και η ηθοποιός και σκηνοθέτις κυρία Μάνια Παπαδημητρίου.

Επίσης, αναμένεται να μετέχουν η Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ κυρία Ιφιγένεια Καμτσίδου, το μέλος της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΣΥΝ (Αριστερό Ρεύμα) η κυρία Δέσποινα Σπανού.

Εκτός ψηφοδελτίων όπως όλα δείχνουν θα τεθεί ο πολιτικός νομάδας Βασίλης Παϊτέρης, που η υποψηφιότητα του συνάντησε αντιδράσεις και χλευασμό όταν ανακοινώθηκε λόγω των πολιτικών μετακινήσεων του. Ο Κοτσακάς δείχνει να πληρώνει και αυτός τις παλιές παρέες με τον Άκη.

Εdit: Εννοείται ότι ο τίτλος «κρυφός άσος στο μανίκι| αναφέρεται στην υποψηφιότητα Κουβελάκη που προκάλεσε έκπληξη και ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή. Φυσικά δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον ίδιο τον Σ.Κ. 

Αναλυτικά
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

1.    ΓΛΕΖΟΣ ΜΑΝΟΛΗΣ

2.    ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ, Πανεπιστημιακός ΕΜΠ

3.    ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, π. Πρόεδρος ΟΤΟΕ – π. Αντιπρόεδρος της Uni -Europa

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΝΙΑ, Ηθοποιός – σκηνοθέτης

ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, Δημοσιογράφος

6.    ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, Πανεπιστημιακός Α.Π.Θ.

7.    ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, Πανεπιστημιακός στο King’s College του Παν/μιου του Λονδίνου.

ΣΠΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

ΣΒΙΓKΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ), Υποψήφια Διδάκτορας

10. ΣΑΚΕΤΑΣ ΣΠΥΡΟΣ, Δικηγόρος

11. ΒΑΪΟΥ ΝΤΙΝΑ, Πανεπιστημιακός ΕΜΠ

12. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ, Σκιτσογράφος – σχολιαστής

Απάντηση