KKE εναντίον ΣΥΡΙΖΑ σημειώσατε 1Χ2

Άρωμα από τη δεκαετία του ’80 είχε το χθεσινό «stress-test» στους δρόμους των δύο κόμμάτων της επίσημης Αριτεράς, του ΣΥΡΙΖΑ που «βρίσκεται μισό βήμα από την αυτοδυναμία» (σύμφωνα με την Αυγή) και του ΚΚΕ που κινείται δημοσκοπικά μεταξύ 4%  και 5% αλλά η ηγεσία του μιλάει για την δυνατότητα κατάκτησης της 3ης θέσης.

Μια μέρα πριν το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου λαχάνιασε για να γεμίσει το μεγαλύτερο μέρος του Σπόρτιγκ!  Την Πέμπτη που μας πέρασε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ πραγματοποίησαν δύο πολύ εντυπωσιακές -δεδομένων των αναλογιών- προεκλογικές συγκεντρώσεις.  Δεδομένων των αναλογιών γιατί οι συγκρίσεις π.χ με τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ή  με τις μαζικές συγκεντρώσεις του ενιαίου Συνασπισμού του ’89 δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές.

Ωστόσο οι εποχές και οι κοινωνίες αλλάζουν και ο καιρός που το πρώτο κόμμα έκανε και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μοιάζουν να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.  Τώρα το ΚΚΕ του 4-5% μπορεί να κινητοποιεί τον ίδιο ή και περισσότερο κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ του 35% χωρίς αυτό να παίζει καθοριστικό ρόλο -όπως παλιά- στην εκλογική του δυναμική.

Πήγαμε στην Ομόνοια την Πέμπτη κυρίως για «να τραβήξουμε καμιά φωτογραφία» ύστερα από πρόσκληση φίλων -μη Συριζαίων- που είχαν τη θεωρία οτι πρόκειται να ζήσουμε «ιστορικές στιγμές» αντίστοιχες με αυτές της αντίστοιχης συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ το 1981.

Φθάσαμε στην Ομόνοια λίγα λεπτά πριν κάνει την είσοδο του ο Αλέξης Τσίπρας με τον κόσμο να περιμένει την ελπίδα.  Η «ελπίδα» έφτασε και ανέβηκε στη σκηνή μετά από λίγο.   Το πρόβλημα είναι ότι οι διοργανωτές της συγκέντρωσης είχαν κάνει πρόχειρη δουλειά στη διαρρύθμιση του χώρου, της εξέδρας και του κόσμου.  Αποτέλεσμα ήταν να συνωστιστούν σαν σαρδέλες χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ Πειραιώς και Σταδίου και οι περισσότεροι γύρω δρόμοι (εκτός από την Αθηνάς) να είναι μισοάδειοι.  Η συμπεριφορά του κοινού θύμιζε περισσότερο συναυλία παρά πολιτική συγκέντρωση. Προσπαθούσαν όλοι να φτάσουν με κάθε τρόπο κοντά στη σκηνή ή τουλάχιστον να έχουν οπτική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα κάτι που για την πλειονότητα αποδείχτηκε αδύνατο.  Το σπρώξιμο και το στρίμωγμα έφεραν εντάσεις μεταξύ των παρευρισκόμενων.  Πολλοί σκαρφάλωναν στις σκαλωσιές και μεταλλικά κιγκλιδώματα για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά στην «ελπίδα» και να την φωτογραφίσουν.  Υπήρχε ένας διάχυτος ενθουσιασμός -όχι όσο μεγάλος θα περίμενες-  σε συνδυασμό με μια μικρή δυσαρέσκεια για το κλωτσοπάτημα.  «Αν ήθελα να δω τον Τσίπρα σε γιγαντοοθόνη θα καθόμουν σπίτι μου» σχολίασε χαρακτηριστικά απογοητευένος ένας πατέρας που είχε έρθει στη συγκέντρωση με την κόρη του.

 

Ελπίδα για όλους στην Ομόνοια
Ελπίδα για όλους στην Ομόνοια
DSC00345
Αθηνάς λίγο πριν το τέλος της ομιλίας Τσίπρα
DSC00309
Σε οθόνη παρακολούθησαν αρκετοί την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
DSC00331
Η Πειραιώς ήταν όαση σε σχέση με τον πανικό που επικρατούσε στο κέντρο της πλατείας
DSC00305
Όχι στις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ λει η αφίσα του Μ-Λ ΚΚΕ (μ-λ) αλλά κανείς δεν την πείραξε

DSC00270

 

Πιο συγκινητική στιγμή της συγκέντρωσης δεν ήταν η εμφάνιση του ηγέτη των Podemos αλλά κάποιες σκηνές που εκτυλίχτηκαν μετά τη λήξη της. Όταν ο κόσμος αραίωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τη σημαία του ουράνιου τόξου παρέα με τρανς συντρόφισσες θέλσε να στείλει το δικό της μήνυμα συμπαράστασης στην πολύχρωμη ΛΟΑΤ κοινότητα που πίκρανε ο Τσίπρας με τα «τιτιβίσματά» του.   Όπως λέει και το τραγούδι το δίκιο της αυτοδυναμίας πολλά σου στέρησε, μα η Ζωή λεχώνα ελπίδες γέννησε!

 

ΚΚΕ VS ΣΥΡΙΖΑ: Σημειώσατε 1Χ2

Καλή οργάνωση, μεταφορά αγωνιστών από επαρχία, εξαιρετική διαρρύθμιση του χώρου και τοποθέτηση του πλήθους είναι πλεονεκτήματα που είχε το ΚΚΕ και δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε τη συγκέντρωση στην Ομόνοια την τελευταία στιγμή. Το ΚΚΕ την προετοίμαζε εδώ και καιρό.  Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μαζέψει χιλιάδες αγωνιστές με την δυναμική της κυβερνητικής εξουσίας και της αυτοδυναμίας, ενώ το ΚΚΕ κατάφερε να «πετάξει» βασισμένο στα φτερά του κομματικού πατριωτισμού.  Ο κόσμος στο Σύνταγμα ήταν απλωμένος σε πολύ μεγαλύτερο χώρο αλλά δεν ήταν τόσο πυκνός όσο στην Ομόνοια.

Εκπλήξεις;  Το ΚΚΕ επανέφερε τη διακριτική χρήση ελληνικών σημαιών, τις αναφορές στην αγωνιστική ριζοσπαστική αριστερά αλλά κυριάρχησε για άλλη μια φορά το βάρος στην ιστορική διαδρομή του κόμματος και η θετική διαχρονική συμβολή του στις κατακτήσεις του ελληνικού εργατικού κινήματος. «Ότι κέρδισε ο ελληνικός λαός το κέρδισε με το ΚΚΕ μπροστά» και «ΚΚΕ ισχυρό, η ελπίδα είναι εδώ». 
Το ΚΚΕ ίσως είχε περισσότερο κόσμο, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της ιστορίας του χωρίς να ρίξει ανάλογο βάρος σε αυτήν.  Το ΚΚΕ επιχειρεί να αποτρέψει ή να περιορίσει τις απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ.  Η επίδειξη δύναμης που πραγματοποίησε έδωσε αισιοδοξία στον κόσμο του και το κράτησε στην επικαιρότητα.  Το ΚΚΕ κέρδισε στην προσέλευση. Στη διαχείριση του αποτελέσματος της συγκέντρωσης και στις εντυπώσεις μέχρι τώρα έχουμε ισοπαλία.  Στην εκλογική δυναμική όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει. Μεθαύριο θα κριθεί στην κάλπη μεταξύ άλλων και η αποτελεσματικότητα της αναγόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ σε κύριο αντίπαλο

Απάντηση