ΣΥΡΙΖΑ: Επικράτηση Τσίπρα και ραντεβού το Σεπτέμβρη

το συνέδριο τελείωσε πριν αρχίσει; 

Σε έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο…κατόπιν μνημονιακής εορτής -όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας- οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έπειτα από 12ωρη συνεδρίαση. Στην πράξη ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε χρόνο από το εσωκομματικό μέτωπο.

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε την πραγματοποίηση συνεδρίου αφού η Βουλή θα έχει ήδη ψηφίσει τη συμφωνία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η εν λόγω πρόταση του Αλέξη Τσίπρας είναι μια πρόταση παρωδία, σύμφωνα και με την Αριστερή Πλατφόρμα αφού το έκτακτο Συνέδριο θα συνέλθει με διαδικασίες εξπρές, αμέσως μετά τη σύναψη νέου μνημονίου και την ψήφιση του στη Βουλή.

«Ένα τέτοιο Συνέδριο θα έχει νόημα μόνο για την επικύρωση των μνημονιακών τετελεσμένων, μιας και οι σύνεδροι τελώντας υπό εκβιασμό, θα είναι αδύνατο να ακυρώσουν ειλημμένες διακρατικές συμφωνίες και αποφάσεις της » τονίζει η αριστερή αντιπολίτευση του κόμματος.

Όπως σχολίαζαν στελέχη του κόμματος: «ποιός θα επιλέξει να στρατευτεί μέσα στον καύσωνα σε ένα κόμμα που υπέστη μια στρατηγικού χαρακτήρα ήττα και αναγκάστηκε να αποκηρύξει όλα όσα έλεγε και πάλευε τα τελευταία πέντε χρόνια;»

Έχει η Αριστερή Πλατφόρμα σχέδιο ρήξης;

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για την ενότητα του κόμματος «ώστε να μην πέσει ο ΣΥΡΙΑ στον μνημονιακό βούρκο». Αν κάτι πάντως απέδειξε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είναι ότι οι εσωκομματικοί συσχετισμοί υπερ των προεδρικών είναι αρκετά δύσκολο να ανατραπούν και διέλυσε τις αυταπάτες που δημιούργησε η αρχική κοινή δήλωση 103 μελών της Κ.Ε.

«Το μεγαλύτερο, όμως, λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν διέθετε πολιτική βούληση για να ακολουθήσει, εφόσον χρειαζόταν, μια πορεία εξόδου από την ευρωζώνη. Όσο η κυβέρνηση αρνούνταν να εντάξει σοβαρά στον πολιτικό σχεδιασμό της ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο περισσότερο γινόταν αιχμάλωτη των πιστωτών, ανεξάρτητα από το αν προσπαθούσε να αντιδράσει». Αυτό δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην πρόσφατη συνέντευξη του στη Real News και στον Βασίλη Σκουρή

Η Αριστερή Πλατφόρμα οφείλει με την πλευρά της να αποδείξει ότι δεν θα κάνει τα λάθη της ηγεσίας της Κουουνδούρου και πως έχει πολιτικό «σχέδιο Β’» και -εφόσον χρειαστεί- πορεία εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς αναπόφευκτα θα γίνει και αυτή αιχμάλωτη των προεδρικών, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες της. Θα βαδίσει στο συνέδριο ως πρόβατο επί σφαγή και να πάρει μέρος στην «επικύρωση μνημονιακών τετελεσμένων»;

Ασυνέχεια στην Κεντρική Επιτροπή

Δεκαεπτά μέλη της ΚΕ που πρόσκεινται στην ΚΟΕ με επικεφαλής τον Ρούντι Ρινάλντι ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από τα καθοδηγητικά όργανα. Στην επιστολή τους, τα 17 μέλη της Κ.Ε. καταγγέλλουν την συνεδρίαση ως «κατεπείγουσα διαδικασία» που είχε ως στόχο «να αποδεχθεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε», όπως λένε. Παράλληλα, κάνουν λόγο για «παταγώδη αποτυχία της διπραγματευτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου», ενώ χρεώνουν στον πρωθυπουργό την
επιχείρηση «μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα».

Ωστόσο τα μέλη της οργάνωσης (που έχει αναστείλει τις δημόσιες παρεμβάσεις της) επισημαίνουν ότι δεν αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα πάρουν μέρος στους κύκλους διεργασιών και αναζητήσεων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα μέχρι το συνέδριο.

Τη δήλωση αποχώρησης υπογράφουν οι: Γιώργος Θεοδωρόπουλος,
Δημήτρης Κοδέλας,Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη,Μάκης Μαντάς,Μανώλη Μούστος.Σοφία Μπανιά.Άβα Μπουλούμπαση.Μαρίνα Μπρέστα.Ρούντι Ρινάλντι.Ελένη Σωτηρίου,Νίκος Ταυρής.Ειρήνη Τσέλου,Ερρίκος Φινάλης,Βασίλης Χατζηλάμπρου.Μαρία Χατζησταυράκη,Χρυσούλα Ψιμούλη.

 

Διαβάστε  για τις ομιλίες στην Κεντρική Επιτροπή 

Απάντηση