Υποψηφιότητες με σφραγίδα Τσίπρα: «φρέσκος αέρας» στα πανιά του κομματικού σκάφους

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε έναν μικρό αιφνιδιασμό με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τις υποψηφιότητες που θα υποστηρίξει η Κουμουνδούρου στις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες. Οι προτάσεις κατατέθηκαν την Παρασκευή στην Πολιτική Γραμματεία και τον τελικό λόγο για την επικύρωση τους έχει η Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα Σάββατο. Παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από την Αριστερή Πλατφόρμα κυρίως για τρεις δεξιόστροφες υποψηφιότητες στις περιφέρειες (Οδ. Βουδούρη, Μ. Σπύρου και Θ. Καρυπίδη) δύσκολα θα έχουμε ανατροπές. Όπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, οι υποψήφιες αυτές είναι «ένας φρέσκος αέρας στη βαριά ομίχλη της πολιτικής ζωής».

Προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και μεγαλύτερη ίσως έκπληξη αποτελεί η επιλογή του -άγνωστου για τους μη παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ- 33χρονου οικονομολόγου και μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλατιά γνωστός, η υποψηφιότητα αυτή έτυχε θερμής αποδοχής και απέσπασε θετικά σχόλια στα social media, κυρίως για το συμβολισμό της ανανέωσης που περιέχει και προπαντός λόγω του νεαρού της ηλικίας του Γ. Σακελλαρίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει με αυτό τον τρόπο το μήνυμα ότι δίνει προτεραιότητα στη νεολαία που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης και της ανεργίας και επιχειρεί να δείξει ότι το κόμμα του αποτελεί τον πιο αυθεντικό εκφραστή των νεαρών ψηφοφόρων.

Ας αποφύγουμε την εύκολη σύγκριση ότι η επιλογή ενός 33χρονου μοιάζει με  επανάληψη του χρίσματος για την Αθήνα που έδωσε ο Αλ. Αλαβάνος στον άγνωστο τότε Αλ. Τσίπρα το 2006.  Όχι μόνο γιατί ο Αλ. Τσίπρας δεν σκοπεύει να αποχωρήσει αλλά και επειδή ο Γ. Σακελλαρίδης δεν είναι απλώς ένας κλώνος του Αλέξη, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που τον ξέρουν έχει επιστημονική κατάρτιση και αγωνιστικό παρελθόν, παρόν και (ευχόμαστε) μέλλον.

renaDourouN5_600_375_-632926220Ο Αλ. Τσίπρας προτείνει επίσης τη βουλευτή Ρένα Δούρου για την περιφέρεια Αττικής, μια νέα και δυναμική πολιτικό, με πλατιά απήχηση στις γυναίκες ψηφοφόρους. Επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αναμφίβολα η υποψηφιότητα της γνωστής παρουσιάστριας της ΕΡΤ Αγλαϊας Κυρίτση στο Βόρειο Αιγαίο. Η αποδοχή της πρότασης του Αλ. Τσίπρα από τη δημοσιογράφο αποτέλεσε έκπληξη σε αρκετούς καθώς η Α. Κυρίτση, σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, προέρχεται από το χώρο του ΚΚΕ και η υποψηφιότητά της συμβολίζει τη διεύρυνση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιπες προτάσεις δεν προκαλούν ακριβώς ενθουσιασμό καθώς αποτελούν ένα συνδυασμό καθαρά κομματικών επιλογών, επανάληψης των υποψηφιοτήτων του 2010 και της  διεύρυνσης προς το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Με τις επιλογές τουλάχιστον στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι θεωρεί τις αυτοδιοικητικές κορυφαία πολιτική μάχη, την οποία θα δώσει με κομματικούς όρους και κεντρικό σχεδιασμό αποφεύγοντας τα λαμπερά ονόματα και τη φιλολογία περί δήθεν «ανεξάρτητων» και «ακομμάτιστων» υποψηφιοτήτων στην οποία επενδύουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η σπουδή στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων δείχνει ότι η Κουμουνδούρου επιθυμεί να αποφύγει μια επανάληψη του σίριαλ που εξελίχτηκε το 2010, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίστηκε στα δύο και σε πολλές περιφέρειες στήριξε διαφορετικούς υποψηφίους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνάντησε και σε αυτές μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά του να εκφραστεί και στις δημοτικές η άνοδος της επιρροής του. Γεγονός είναι ότι στις περισσότερες πόλεις η οργανωτική του σύνθεση δεν είναι τόσο διαφορετική από αυτή του 2010.

Το ότι αυτή τη φορά οι διαφωνίες δεν εκδηλώθηκαν με τόσο δημόσιο τρόπο δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαδικασίες κατάρτισης των ψηφοδελτίων (με κορυφαία παραδείγματα το Περιστέρι και το Πέραμα) και συγκρούσεις ειδικά μεταξύ παλιών και νέων μελών. Ακόμα μπροστά στο «ρεύμα αυτοδυναμίας» ήταν αυξημένη η απροθυμία αρκετών στελεχών να αφήσουν τον (κυβερνητικό) γάμο και να πάνε για αυτοδιοικητικά πουρνάρια, με κάποιους να αφήνουν υπόνοιες ότι η Κουμμουνδούρου επιθυμεί να «ξεφορτωθεί» με εύσχημο τρόπο όσους δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει σε κυβερνητικά πόστα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιρρήσεις αυτές ώς ένα βαθμό κάμφθηκαν καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι οι μελλοντικές κυβερνητικές θέσεις θα παραμείνουν ανοιχτές για όσους εθελοντές στρατευθούν στον κομματικό στίβο.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει στον εκλογικό στίβο κομματικά στελέχη διαψεύδει τη φιλολογία που έχει προηγηθεί περί σύναψης συμμαχιών ενόψει αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά οι προτάσεις υποψηφιοτήτων και για τις υπόλοιπες περιφέρειες:

Κεντρική Μακεδονία: η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Δυτική Μακεδονία: ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του σταθμού FLASH Θόδωρος Καρυπίδης.

Ανατολική Μακεδονία: ο πρόεδρος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης.

Ιόνιο: ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς.

Πελοπόννησος: ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης

Νότιο Αιγαίο: ο Μπενέτος Σπύρου ο μακροβιότερος δήμαρχος στην Ελλάδα, για επτά συνεχόμενες τετραετίες δήμαρχος Λειψών

Βόρειο Αιγαίο: η δημοσιογράφος και πρόσωπο του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ Αγλαΐα Κυρίτση

Κεντρική Ελλάδα: ο Βαγγέλης Αποστόλου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Δυτική Ελλάδα: ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου

Θεσσαλία: η βουλευτής Ηρώ Διώτη

Κρήτη: ο βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης

Ήπειρος: η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη

Απάντηση