Ο Μπαϊρακτάρης του Αλέξη Τσίπρα

Δεν έγινε σε σουλβατζίδικο, αλλά στα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου. Και δεν ήταν ο ίδιος ο αρχηγός παρών αλλά στη θέση του ο Βασίλης Μουλόπουλος, που έχει υπό την εποπτεία του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα άλλα, η άτυπη ενημέρωση συντακτών εξέπεμψε το ίδιο μήνυμα που τον Οκτώβριο του 2004 είχε στείλει ο Κώστας Καραμανλής από τον Μπαϊρακτάρη για τους «νταβατζήδες» της χώρας: Όταν έρθουμε θα μπουν τα πράγματα σε τάξη, θα πληρώσετε το μερίδιό σας και θα μπει τέρμα στη διαπλοκή».

Διά των δημοσιογράφων οι προειδοποιήσεις κατευθύνονταν σε διευθυντές και εκδότες. Το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ σε Βερολίνο και Παρίσι ήταν μόνο η αφορμή για να σταλεί μήνυμα προς τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας να σταματήσουν να παραποιούν τις θέσεις του ψηφοδελτίου με τόσο άκομψο τρόπο. Αφορμή ήταν φυσικά ο χειρισμός των ελληνικών ΜΜΕ της υπόθεσης «Ολλαντρέου» για την οποία ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Β. Μουλόπουλος είπε πως έγινε κατάφωρη παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, μιλώντας για στρεβλώσεις, παραποιήσεις και ψέματα. Και πραγματικά, κανένα γαλλικό ή γερμανικό μέσο δεν έδωσε καμία σημασία στη φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα που κόσμησε πολλά πρωτοσέλιδα στην Ελλάδα και μάλιστα με το σχόλιο ότι όλοι στην Ευρώπη ασχολήθηκαν με αυτή την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα.

Διευρύνοντας τη συζήτηση,  ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη διαπλοκή, για το τρίγωνο «χρήματος, πολιτικής και είδησης», για το σύστημα αυτό εξουσίας που όταν έρθει η ώρα της αριστερής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το σπάσει. Οι αιχμές δεν ήταν υπαινικτικές: Μίλησε για το καθεστώς παρανομίας στο οποίο εκπέμπουν τα ψηφιακά κανάλια. Για το γεγονός ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς αδειοδότησης, μια κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις θα εισέπραττε από τους καναλάρχες 500 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο που off camera φυσικά, οι δημοσιογράφοι από τα θιγόμενα μέσα αντέδρασαν έντονα. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον αισθάνεται πολιτικά δυνατός και νομιμοποιημένος να σηκώνει το γάντι. Η καθιέρωση άλλωστε εβδομαδιαίου μπρίφινγκ από τον Πάνο Σκουρλέτη, εγκαινιάζει νέα εποχή στην επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος, που δεν θα αφήνει πολλά στην έμπνευση των δημοσιογράφων και των διευθυντών τους. Μένει να ευχηθούμε πως η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την τύχη των αφορισμών του Κώστα Καραμανλή για τους νταβατζήδες και το βασικό μέτοχο, που τελικώς έπεσαν στο κενό. Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως αυτό το ενδεχόμενο δεν θα πραγματοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση.

 

Γιώργος Λαουτάρης

One thought on “Ο Μπαϊρακτάρης του Αλέξη Τσίπρα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: