Χλιαρός ο ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία στο μετρό

«Ναι μεν, αλλά» φαίνεται να είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόφαση των εργαζομένων στο Μετρό της Αθήνας να συνεχίσουν την απεργία τους για 8η μέρα, παρά την κήρυξη της κινητοποίησής τους ως παράνομης και την τρομοκρατία που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, συκοφαντώντας τους εργαζόμενους.

Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο αμαξοστάσιο Σεπολίων, τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε αποκλειστικά ο βουλευτής Φθιώτιδας, Βασίλης Κυριακάκης, που σε ένα σύντομο χαιρετισμό κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης. Η μόνη γραπτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία είναι αυτή του «τμήματος Μεταφορών και Δικτύων» του κόμματος στην οποία καταγγέλλει τον αρμόδιο υπουργό και τονίζει πως «εκβιάζοντας, τρομοκρατώντας, και απειλώντας τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς στοχεύει όχι στη επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο των μεταφορών, αλλά στην πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος συγκοινωνιών», ενώ σε μια διατύπωση που προκαλεί ερωτήματα σημειώνει ότι ο Κ. Χατζηδάκης στοχεύει μεταξύ άλλων και «στη συνεχή ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού». Στο μείζον θέμα της πολιτικής επιστράτευσης και της απειλής σύλληψης των συνδικαλιστών, ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται να πει πως είναι «ολισθηρός δρόμος» και χωρίς να δηλώσει στήριξη ή όχι στην κινητοποίηση, απλώς αναφέρει ότι «όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο των δημόσιων συγκοινωνιών αλλά θα τα οξύνει».

Φοβούνται μήπως η κυβέρνηση τους προσάψει ότι υποθάλπουν την ανομία, στηρίζοντας μια απεργιακή κινητοποίηση που βγήκε παράνομη από τα αστικά δικαστήρια;

Υπόδειγμα σαφήνειας η ανακοίνωση του ΚΚΕ: «Οι ωμές απειλές της κυβέρνησης κατά του αγώνα και των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο Μετρό πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι που βασανίζει το λαό και όχι οι αγώνες των εργαζομένων».

Ακόμα ποιο κοντά στην απεργία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Καλούμε το λαό της Αθήνας να σταθεί στο πλάι των απεργών. Να μην υποκύψει στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και την προπαγάνδα των καναλιών που επιχειρούν να υπονομεύσουν τον αγώνα των εργαζομένων με όπλο τους το ψέμα και την παραπλάνηση. Να απομονώσουν τους φασίστες που πρόθυμα συντονίζονται στην επίθεση ενάντια στους απεργούς και «στοχοποιούν»  αγωνιστές».

Σαφείς επίσης αν και στην άλλη πλευρά οι Οικολόγοι Πράσινοι: «Καλούμε τους απεργούς στα συγκοινωνιακά μέσα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ταλαιπωρία των πολιτών και την οικονομική τους επιβάρυνση λόγω χρήσης άλλων μέσων, και να στραφούν σε άλλες μορφές διεκδίκησης των αιτημάτων τους«, δήλωσε η εκπρόσωπός τους Βάσω Νάκου.

 

Απάντηση