ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχουν και καλοί ιδιώτες

Στοχευμένες συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα προτείνει επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στο αμόκ ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η συγκυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε πως «αντιπροτείνουμε αναπτυξιακές κοινοπραξίες είτε με διακρατικές συμφωνίες, είτε με την σύμπραξη επιχειρήσεων είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα, όπου εσύ βάζεις την περιουσία, ο άλλος χρήματα για την αξιοποίησή του και έχετε κάνει μια συμφωνία ότι μακροχρονίως έχετε κέρδη από την αξιοποίησή της».

Η θέση αυτή βέβαια δεν είναι καινούργια. Στο επικαιροποιημένο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία που παρουσίασε ο Γιάννης Δραγασάκης στην Αθηναΐδα αναφέρεται: «Ταχεία διερεύνηση των δυνατοτήτων για σύναψη προγραμματικών συνεργασιών ανάμεσα στον δημόσιο τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, εγχώριες ή και αλλοδαπές, με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την επέκτασή τους σε νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Υπάρχουν λοιπόν και καλά ΣΔΙΤ; Οι περίφημες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ήταν φυσικά «κόκκινο πανί» για όλη την Αριστερά, όμως η τωρινή μεσοβέζικη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει. Στην ουσία προτείνουν μακροχρόνιες ενοικιάσεις οικοπέδων και άλλων υποδομών, με συμφέροντες όρους, ώστε να αποτραπεί το ξεπούλημα. Ακόμη μια διαχειριστική πρόταση που κατατίθεται ως ρεαλιστική απάντηση στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς να βγαίνει όμως από την κυρίαρχη λογική.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε για τις δηλώσεις Παπαδημούλη και ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας Στάθης Κουβελάκης (μέσω facebook), ανοίγοντας ένα μεγάλο διαδικτυακό διάλογο. Ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνοντας ότι η στάση αυτή «αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη κινήματος για σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωση του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αναγκών από το νόμο του κέρδους των τραπεζών και του κεφαλαίου».

One thought on “ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχουν και καλοί ιδιώτες

 • 13 Ιουλίου 2012 at 20:12
  Permalink

  Μάλλον το να συζητάμε για το δημόσιο χωρίς να έχει γίνει κάθαρση σε αυτό δεν είναι προς το όφελος του κοινού συμφέροντος.

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τους κ.κ. προέδρους του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και της Δημοκρατικής Αριστεράς

  Αξιότιμοι κ.κ. Τσίπρα και Κουβέλη,

  Η συνέχιση της διολίσθησης προς μία χώρα στα μέτρα αυτών που τελικά κατορθώνουν με μάλλον δόλια μέσα να γίνονται πρωθυπουργοί-υπουργοί-δήμαρχοι και γενικά να μας διαφεντεύουν αργά ή γρήγορα θα σταματήσει. Αυτοί που μας έφεραν στην παρούσα κατάσταση (εκβιάζοντάς μας) και συνεχίζουν να μας απειλούν και να μας εκμεταλλεύονται πρέπει να λογοδοτήσουν και να ελεγχθούν όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε όλους τους πολίτες.

  Λάθη έχουν γίνει πολλά, ελάχιστοι από τους πρωταγωνιστές των λαθών φαίνεται να μετανιώνουν γι’ αυτά. Γιατί; Ποτέ δεν είναι αργά.

  Το μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι εντοπισμένο και είναι η διαπλοκή. Το αίτημα της πλειονότητας των πολιτών είναι η κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Μήπως αξίζει να το υπηρετήσετε; Τα λόγια εύκολα αμφισβητούνται, οι πράξεις όμως …

  Πρόταση: η συναίνεση που ζητά το εκλογικό σώμα ίσως είναι σκόπιμο να γίνει για την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους της παρούσας καταστροφής, να επιστραφεί η λεία τους και να μπούμε ως κοινωνία και οικονομία σε εξελικτική πορεία.

  Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: