Το στιγμιαίο ατόπημα Τσίπρα με το «Estelle»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μόνος πολιτικός φορέας της χώρας που στήριξε σε τέτοιο βαθμό το νέο εγχείρημα της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» με την αποστολή του ιστιοφόρου Estelle για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού. Κορυφαία επιλογή ήταν να παράσχει ενισχυμένη πολιτική κάλυψη στην επιχείρηση, επιβιβάζοντας δύο βουλευτές του στο κατάστρωμα.

Όμως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το Σάββατο το πρωί, την ώρα δηλαδή που δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή η πειρατική επίθεση του Ισραήλ στο Estelle, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού όπου μιλούσε, στην εν λόγω αποστολή. Το συγκεκριμένο απόσπασμα μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα με τη μορφή δελτίου Τύπου προκειμένου να προλάβει να δημοσιευτεί στα κυριακάτικα φύλλα που εκείνη την ώρα έκλειναν ή στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν ήδη κλείσει την ύλη τους (12.15 μ.μ.).

Σε αυτή την πρώτη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα:

Δεν υπήρχαν οι λέξεις «Παλαιστίνη» και «Ισραήλ», «Παλαιστίνιοι» και «Ισραηλινοί».  Δεν υπήρχε η αναφορά στο καθεστώς κατοχής και το δολοφονικό εμπάργκο, παρά μόνο η φράση «φιλόξενο, πλην όμως αποκλεισμένο λιμάνι» για τη Γάζα. Δεν υπήρχε καταγγελία για το ρόλο που έπαιξε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε στήριξη. Δεν υπήρχε οποιαδήποτε μνεία στην ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συνεργασία που έχει ήδη δρομολογηθεί. Με λίγα λόγια ήταν μια ανακοίνωση βγαλμένη μέσα από το ξύλινο διπλωματικό εργαστήριο της πολιτικής ουδετερότητας, που αρμόζει σε αποκλειστικά σε κόμματα τύπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν δεν θέλουν να πουν τίποτα, λέγοντας πολλά.

Ολόκληρο το κείμενο ήταν το εξής:

Θα ήθελα πριν ξεκινήσω την εισήγηση για τα θέματα που αφορούν τη σημερινή συνεδρίαση να κάνω μια αναφορά σε ένα μικρό ιστιοφόρο, στο ιστιοφόρο Estelle,σε ένα καράβι που κουβαλάει φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, κυρίως, όμως, μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ειρήνης και αδελφοσύνης που πλέει τούτες τις ώρες στα ήρεμα και ζεστά νερά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κατευθύνεται σε ένα φιλόξενο, πλην όμως αποκλεισμένο λιμάνι, στο λιμάνι της Γάζας.

Σε αυτό το ιστιοφόρο επιβαίνουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Και θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και να τονίσω ότι αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας. Δυο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα και οι οποίοι κομίζουν μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα. 

Γνωρίζω, βέβαια, ότι οι εχθροί της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών έχουν ισχυρά όπλα. Ας γνωρίζουν, όμως, και αυτοί ότι πιο ισχυρό όπλο απ’ όλα τα οπλικά συστήματα είναι το όπλο της αλληλεγγύης των λαών. Και αυτό το ισχυρό όπλο εμείς απέναντι σε κάθε λαό, ακριβώς επειδή θέλουμε να αξιοποιούμε αυτό το όπλο και για τη δική μας προστασία και θέλουμε τούτη την ώρα την αλληλεγγύη όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, το όπλο της αλληλεγγύης θα το έχουμε ψηλά στις αξίες και τις δράσεις μας.

Το σώμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ αντέδρασε στην άοσμη και άχρωμη αναφορά και ακολούθως ενώ είχε γίνει γνωστή η επιδρομή των ισραηλινών κομάντο πάνω στο σκάφος εξέδωσε νέο ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα:

Το ιστιοφόρο «Estelle» μεταφέρει ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης στην αποκλεισμένη Γάζα και το λαό της. Στο πλοίο επιβαίνουν δυο Έλληνες βουλευτές μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Ευ. Διαμαντόπουλος, Δ. Κοδέλας), ανάμεσα σε άλλες διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες, βουλευτές, δημάρχους και ακτιβιστές της ειρήνης. Το πλοίο αναχαιτίστηκε από ισραηλινά πολεμικά πλοία και τώρα οδηγείται στο λιμάνι του Ashdot.

Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επιλογή της σημερινής Ισραηλινής κυβέρνησης να παραβιάσει κατάφορα για μια ακόμα φορά το διεθνές δίκαιο με την επιχείρηση κατάληψης σκάφους σε διεθνή ύδατα και την απαγόρευση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει σήμερα κιόλας να καταγγείλει την παράνομη επίθεση στο πλοίο «Εstelle» και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει με κάθε τρόπο και ενέργειες σε πολιτικό, κινηματικό, κοινοβουλευτικό και ευρωκοινοβουλευτικό επίπεδο τον αγώνα μέχρι την αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, με στόχο η ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και η αλληλεγγύη να είναι οι τελικοί νικητές σε όλους τους λαούς της περιοχής.

Εν συνεχεία κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πήγε να διαμαρτυρηθεί στην ισραηλινή πρεσβεία (οι υπεύθυνοι της οποίας αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνάντηση) ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλωσόρισαν τα ελληνικά μέλη της αποστολής, όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η δήλωση εκεί της Ρένας Δούρου ήταν: «Καλωσορίζουμε τους συντρόφους μας και όλους όσοι μετείχαν σε τούτη την αποστολή ειρήνης και αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό της Γάζας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ βρίσκεται πάντα στο πλευρό του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας. Της νομιμότητας που καταπατά συστηματικά η κυβέρνηση Νετανιάχου. Η σκέψη και η αλληλεγγύη μας πηγαίνει στους τρεις Ισραηλινούς συνοδοιπόρους μας που αντιμετωπίζουν βαριές ποινές στην πατρίδα τους. Τους στηρίζουμε, δεν τους ξεχνάμε!«.

Η αρχική ουδέτερη και διπλωματική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν άστοχη και αν έμενε ως είχε θα συνιστούσε πολύ σοβαρό ατόπημα, ας μείνει να θυμίζει ότι υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εν αντιθέσει με τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης που δεν φαίνεται ποτέ, βρίσκεται όλο και συχνότερα στην πρώτη γραμμή!

Απάντηση