Φορολογικά δώρα στους εφοπλιστές καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «άνιση φορολογική επιβάρυνση» των νοικοκυριών και «δώρα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο» κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως τονίζουν, με το άρθρο 24 του ν. 4110/2013 το αφορολόγητο της απόκτησης πλοίων επεκτάθηκε και στην κληρονομική μεταβίβαση είτε πρόκειται για άμεση απόκτηση ιδιοκτησιακού δικαιώματος επί του πλοίου είτε για έμμεση απόκτηση μέσω μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, ακόμη και εάν δεν πρόκειται για μετοχές ή εταιρικά μερίδια πλοιοκτητριών εταιριών, αλλά για εταιρίες χαρτοφυλακίου, οι οποίες κατέχουν αυτές τις μετοχές στις πλοιοκτήτριες.

Επιπλέον, με το άρθρο 44 του ν. 4141/ 2013, σταματούν ουσιαστικά οι ενοχλητικοί φορολογικοί έλεγχοι προς εφοπλιστές που σε κάποιες περιπτώσεις είχαν καταφέρει να καταλογίσουν διαφυγόντες φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από τα μερίσματα των εταιρειών που διαχειρίζονται πλοία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν μετά από αυτά:

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλαν τις εν λόγω ρυθμίσεις;
  • Έχει εκτιμηθεί η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο Ταμείο;
  • Προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να καταργηθούν οι παραπάνω προκλητικές ρυθμίσεις;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στον απολύτως αναγκαίο εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος της χώρας για την επίτευξη της ανάκαμψης και για την επαναφορά της οικονομίας σε ομαλή λειτουργία;

Δεν ξέρουμε αν και πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση, όμως και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τοποθετηθούν καθαρά για το αν σκοπεύουν αν το κόμμα τους ανέλθει στην κυβέρνηση να καταργήσουν όλες τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τους εφοπλιστές.

Απάντηση