ΣΥΡΙΖΑ – ΕΒΕΑ, μια φωνή και μια γροθιά

Ξεπέρασε τις τυπικές φιλοφρονήσεις χτες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του για το φορολογικό. Για να γίνει απολύτως σαφές ότι η επιλογή του χώρου, το αμφιθέατρο το ΕΒΕΑ, δεν έγινε τυχαία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στην αρχή της ομιλίας του, εκτός του κειμένου που είχε μπροστά του, ότι οι επαγγελματικές εργοδοτικές τάξεις που εκπροσωπεί το ΕΒΕΑ είναι ώρα να προχωρήσουν σε μια «ευρύτατη κοινωνική συμμαχία» με τους εργαζόμενους στην προοπτική μιας κυβερνητικής αλλαγής υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αισθάνομαι άνετα σε αυτές τις θέσεις» είπε ο Αλέξης Τσιπρας απευθυνόμενος στον Κώστα Μίχαλο, πρόεδρο του ΕΒΕΑ, εξηγώντας ότι «υπήρχε παλιότερα μια καχυποψία μεταξύ μας και αντιπαράθεση εξαιτίας των διαφορετικών συμφερόντων που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί η Αριστερά». Συμπλήρωσε όμως σε μια γεμάτη πολιτικό νόημα φράση ότι «ύστερα από τρία χρόνια εφαρμογής του μνημονίου τα στρατηγικό σας συμφέρον είναι μια ευρύτατη κοινωνική συμμαχία με εθνική σημασία κόντρα στο 1% της κοινωνίας».

Πριν προχωρήσει στις επιμέρους προτάσεις επί του φορολογικού, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε άλλη μια φορά το «μάτι» στο λεγόμενο μεσαίο χώρο, με λίγο κλίμα από occupy wallstreet, από όπου και η ρητορική περί του 1% που νέμεται τον πλούτο και του υπόλοιπου 99% που πρέπει να συσπειρωθεί.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα δεν περιλήφθηκε στο δελτίο τύπου με την ομιλία του. Ως εκ τούτου ελάχιστα μόνο πέρασε στις εφημερίδες της επόμενης μέρας – με εξαίρεση το ρεπορτάζ στις 6 ημέρες της Μαρίας Μητσοπούλου όπου αναφέρθηκε το κάλεσμα προς τους εμποροβιομηχάνους «ήρθε η ώρα να κατανοήσουν και αυτοί που ονομάζονται ‘‘μεσαία διαστρωμάτωση’’ ότι είναι προς το συμφέρον τους η συμμαχία με τις κατώτερες τάξεις».

Απάντηση