Ξεκίνησαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο αποκτά όπως είναι φυσικό ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπερβαίνει πλέον το αριστερό κοινό. Η διακηρυγμένη πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία της «μεγάλης προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς» συγκεντρώνει το ενδιαφέρον καθώς από κάποιες πλευρές η προοπτική αυτή αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό λόγω επικείμενης «ΠΑΣΟΚοποίησης», από άλλες όμως θεωρείται προϋπόθεση για την ανάδειξη του κόμματος στην εξουσία και για την πολιτική αλλαγή.
Δύο κείμενα με αποκλίνουσες απόψεις δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο είναι η ανακοίνωση της τάσης που δραστηριοποιείται στον Συνασπισμό με τίτλο «Πλατφόρμα 2010» και στεγάζει την ανανεωτική πτέρυγα που δεν μετακινήθηκε στη ΔΗΜΑΡ. Το δεύτερο δόθηκε στη δημοσιότητα από 12 μέλη τοπικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι προέρχονται από «αριστερά μονοπάτια» και εκφράζουν μια τάση της βάσης.
Η ομάδα της Πλατφόρμας 2010 συνεδρίασε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή στελεχών όπως οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δ. Παπαδημούλης, Ν. Συρμαλένιος και Ρ. Δούρου. Τα ανανεωτικά στελέχη σημειώνουν την «απόλυτη στήριξη στο άνοιγμα προς τις δυνάμεις τις ευρύτερης αριστεράς για την συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού, αντινεοφιλελεύθερου, πλειοψηφικού ρεύματος» και όπως αναφέρεται κάλεσαν «τα μέλη της και τους φίλους του ΣΥΝ να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του νέου πολιτικού φορέα, τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς». Οι διαχωριστικές γραμμές όμως ήδη έχουν τεθεί: «Η Πλατφόρμα 2010 δεν συμφωνεί με τις αιτιάσεις για «δεξιά στροφή» όπως χαρακτηρίστηκε από ορισμένους το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Τσίπρας. Ούτε με αυτές που αφορούν συναντήσεις με διάφορους παράγοντες και οι οποίες ταιριάζουν περισσότερο σε ένα μικρό φοβικό κόμμα».
Στον αντίποδα, το κείμενο των «12» (εδώ) υποστηρίζει ότι το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να «οριοθετείται» από τα διλήμματα της διάσωσης του ευρώ και της διασφάλισης των δόσεων των δανειστών». Στο οργανωτικό επίπεδο, τα μέλη των τοπικών επιτροπών τονίζουν ότι «ο Σύριζα, αν πάρει το ρίσκο να ανταποκριθεί στις μεγάλες αυτές προκλήσεις και καταστεί πραγματικό κόμμα των μελών του, χώρος ανοιχτού διαλόγου και δημοκρατίας, εργαστήρι ιδεολογικής ζύμωσης και παραγωγής ανώτερων πολιτικών συνθέσεων, μάχιμος φορέας ριζοσπαστικών αλλαγών, θα ανταποκριθεί στην ελπίδα του κόσμου». Και σε μια ευθεία βολή κατά της σημερινής ηγεσίας υπογραμμίζουν ως εκ των ων ουκ άνευ την «ανατροπή των γραφειοκρατικών σχημάτων, των διαδικασιών ανάθεσης σε αιώνιους εκπροσώπους, η δημοκρατική συγκρότηση στο πνεύμα που εμφύσησαν «οι πλατείες» της Ελλάδας και του κόσμου».