Εκτός προτεραιοτήτων ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική

Μάταια βομβάρδισαν χτες το μεσημέρι οι δημοσιογράφοι τον Αλέξη Τσίπρα με επανειλημμένες ερωτήσεις τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταθέσει πρόταση νόμου για καθιέρωση αναλογικότερου εκλογικού νόμου. Απάντηση σαφής δεν δόθηκε: «Αυτό που προέχει όμως για μας τούτη την ώρα είναι να σταματήσουμε την καταστροφή και να οργανώσουμε την ανατροπή. Αυτό λοιπόν που θα επιχειρήσουμε το επόμενο διάστημα είναι ο τόπος να οδηγηθεί άμεσα, ει δυνατόν σε εκλογές. Αυτό είναι το αίτημά μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τη σχετική φιλολογία «φτηνά επικοινωνιακά τερτίπια» και τόνισε πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι εμάς θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί είναι γελασμένοι».

Είναι βέβαια εντελώς καιροσκοπικός και υποκριτικός χαρακτήρας της φημολογούμενης πρότασης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Επί δεκαετίες υφαρπάζουν και διαστρέφουν τη λαϊκή ψήφο για να επιβάλουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και τώρα που περιθωριοποιούνται θέλουν να κόψουν τα φτερά του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, κατανοητό είναι για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ, η ιεράρχηση μιας εκλογικής νίκης ψηλότερα από τις θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος είναι θέση αρχής για όλη την Αριστερά και φυσικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, και σε περίπτωση που ερχόταν στη Βουλή μια τέτοια πρόταση, τότε πραγματικά η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ερχόταν σε πολύ δύσκολη θέση.

Απάντηση