Υπέρ της απεργίας της ΟΛΜΕ τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ
Edit. 2 μ.μ. 10/5/13
Για «ομηρία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνικής» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου. Τάσσεται υπέρ της κινητοποίησης των καθηγητών, συμπληρώνοντας όμως ότι «πρέπει να βρουν τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας». Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Σε ένα ακόμα ρεσιτάλ εκβιασμού και υποκρισίας, η κυβέρνηση κρατά σε ομηρία την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία, με στόχο την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.
Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι δύο πρόσθετες ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά η πλήρης διάλυση των δημόσιων σχολείων. Οι τραγικές ελλείψεις τους σε υλικοτεχνικές υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό, οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και οι σχεδιαζόμενες απολύσεις πάνω από 10.000 εκπαιδευτικών, συνιστούν το μνημονιακό καμβά της πλήρους υποβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι αυτή που εκβιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, εκείνη που επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως ομήρους για τα μνημονιακά της σχέδια. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακά, αφορούν στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ως τέτοια πρέπει να βρουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».
Νωρίτερα πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Πάνος Σκουρλέτης, φανέρωσε μια διστακτικότητα του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση για την απεργία διαρκείας που εξήγγειλε χτες βράδυ το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σε μια μάλιστα αρκετά αμφιλεγόμενη διατύπωση, κάλεσε τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς να …κερδίσουν τη συναίνεση της κοινωνίας. Μήπως με το να αναστείλουν την απεργία σε ένδειξη καλής θέλησης;
Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι (και στον Άρη Πορτοσάλτε), «θεωρώ ότι πράγματι οι εκπαιδευτικοί, των οποίων αυτή τη στιγμή και τα κίνητρα και τα αιτήματα δεν χαρακτηρίζονται ως συντεχνιακά, θα πρέπει να κινηθούν με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίσουν και τη συναίνεση της κοινωνίας στον δίκαιο, κατά τα άλλα, αγώνα τους«.
Περαιτέρω, σημείωσε: «Σήμερα η κυβέρνηση έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Ας δεχθώ, λοιπόν, για την οικονομία της συζήτησης, ότι πρέπει ίσως να περάσουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Τι πείραζε να ανοίξει αυτή η συζήτηση, ή εν πάση περιπτώσει να περάσουν, ένα μήνα αργότερα όταν θα ήταν πιο ουδέτερος ο χρόνος; Γιατί επιλέγει η κυβέρνηση μέσα στις εξετάσεις, γνωρίζοντας την αντίδραση του κλάδου των καθηγητών, εκβιάζοντάς τους βάζοντάς τους σε μια αντίθεση με την κοινωνία να ανοίξει αυτό το θέμα μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις;».Ης