Ο Σουλεϊμάν ο μικροπρεπής εισβάλλει στη Συρία

Την αποστολή ακόμα και χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία εξετάζει η Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν ζήτησε σχετική εξουσιοδότηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση.   Την ίδια ώρα η τουρκική αεροπορία αλλά και το τουρκικό πυροβολικό πλήττουν στόχους στο έδαφος της Συρίας.  Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι επιθέσεις των Τούρκων, σχεδιάστηκαν με μεγάλη προσοχή από τα πολεμικά επιτελεία ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Άγκυρας.  Ασκούν πίεση στην κυβέρνηση της Συρίας, στις δυνάμεις της αντίστασης και τις γειτονικές κυβερνήσεις και ανοίγουν το δρόμο για πλήρη στρατιωτική εισβολή.

Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να λάβει τα «αναγκαία μέτρα», για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας και να εξασφαλιστεί ότι η Δαμασκός σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Άγκυρας, μετά από

την επίθεση που εξαπολύθηκε από συριακό έδαφος κατά κατοικημένης τουρκικής περιοχής, με πέντε πολίτες νεκρούς . «Αυτή είναι μια πράξη επιθετικότητας εναντίον της Τουρκίας από την πλευρά της Συρίας », σημειώνει ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ερτογκρούλ Απακάν σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την κοινή λογική το τελευταίο πράγμα που θα επιχειρούσε η παραπαίουσα  και ευρισκόμενη ήδη σε εμφύλιο πόλεμο κυβέρνηση του Ασάντ στην παρούσα φάση, θα ήταν να …εισβάλλει στην Τουρκία ή να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της.  Οι Τούρκοι απλά αξιοποιούν τις προβοκάτσιες, για να χρυσώσουν το χάπι και να δικαιολογήσουν τις πολεμικές τους ενέργειες, έχοντας την πλήρη κάλυψη της Δύσης.   Η επίθεση της Τουρκίας άλλωστε δημιουργεί πολύ λιγότερες αντιδράσεις από το τσουνάμι που θα σήκωνε στο σύνολο του ισλαμικού και αραβικού κόσμου (και όχι μόνο) μια αντίστοιχη πολεμική ενέργεια του Ισραήλ.

Μεγάλη ελπίδα στο μαύρο τοπίο που διαγράφεται αποτελούν οι κλιμακούμενες αντιδράσεις στην Τουρκία, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο εναντίον του σχεδιαζόμενου πολέμου.

 

 

Απάντηση