Κινδυνεύουν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου;

Αμφίβολη είναι η καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου, όπως καταγγέλλει ο εργατολόγος και βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μηρόπουλος. Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τονίζει ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία  μέχρι και τον Αύγουστο είχαν λάβει ως και το 85% της κρατικής χρηματοδότησης, κάτι που καθιστά αμφίβολη την πληρωμή των συντάξεων μετά τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έχει απορροφήσει 82,5%, ο ΟΓΑ 85%, το ΤΑΠ-ΟΤΕ 80,6%, το ΝΑΤ 76%, ο ΟΑΕΕ 70,8%, και απομένουν προς ανάληψη μόλις 240 εκατ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο. Ο Αλ. Μητρόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι α)η ύφεση αγγίζει δυσθεώρητα βάθη για τέταρτη συνεχή χρονιά, β) ο 1 στους 3 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, γ) η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ κατ’έτος, δ) η αύξηση της ανεργίας κατά μία μονάδα σημαίνει απώλεια εσόδων 450 εκατ. ευρώ και ε) το 45% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του, ενώ από τους παλαιούς οφειλέτες ένα ελάχιστο ποσοστό έχει ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση.

Ευτυχώς που παραμένουμε στον «σκληρό πυρήνα του ευρώ» για να πληρώνονται απρόσκοπτα όπως μας λένε οι κυβερνώντες, οι μισθοί και οι συντάξεις από το κράτος!

Απάντηση