Επιστροφή στο Σύνταγμα: Οι Αγανακτισμένοι δεν θα γίνουν Απελπισμένοι

Στην Τυνησία η επανάσταση ξεκίνησε από την αυτοπυρπόληση ενός νέου που δεν του δώσανε άδεια μικροπωλητή

«Δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου» 

Σε απόσταση αναπνοής από τον «ναό της Δημοκρατίας», όπως συχνά αποκαλείται η Βουλή, o 77χρονος Δημήτρης Χριστούλας αφαίρεσε τη ζωή του. Στην πλατεία Συντάγματος, εκεί όπου πέρυσι συγκεντρώνονταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή, τώρα αυτοκτόνησε ένας από τους συμπατριώτες μας που λύγισε. Όμως οι Αγανακτισμένοι δεν θα γίνουν Απελπισμένοι –και αυτό είναι το μήνυμα της συγκέντρωσης που οργανώθηκε αυθόρμητα στο Σύνταγμα χθες.  Αυτό θα είναι το μήνυμα και της συγκέντρωσης που -φυσιολογικά- θα συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη.

Τα τηλεοπτικά συνεργεία απαθανάτισαν τη στιγμή της μεταφοράς της σορού στο ασθενοφόρο, όταν ο συγκεντρωμένος κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Όχι επειδή ήθελε να τιμήσει έναν ήρωα, αλλά από σεβασμό για έναν άνθρωπο που τον συνέτριψαν τα ίδια προβλήματα που απειλούν τον καθένα από εμάς.

Η αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα παίρνει τραγικά συμβολική σημασία 1) λόγω του ΤΟΠΟΥ στον οποίο συντελέστηκε και 2) επειδή ο αυτόχειρας δεν ήταν περιθωριακός ούτε αλλοδαπός, αλλά πολίτης «ευυπόληπτος», επιστήμονας με μια καριέρα πίσω του, ο οποίος δεν θέλησε να αφήσει χρέη «στα παιδιά και στα εγγόνια του», όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας, με το που μπήκε ο Απρίλιος, άλλοι δύο άνθρωποι αυτοκτόνησαν, όμως ο θάνατός τους απασχόλησε μόνο τα τοπικά ΜΜΕ. Ένας 38 Αλβανός πήδησε από τον δεύτερο όροφο του σπιτιού του στη Γρα-Λαγιά κοντά στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Είχε μείνει άνεργος και δεν μπορούσε να συντηρεί την οικογένειά του που βρίσκεται στην Αλβανία. Την ίδια μέρα στην Κεφαλονιά, στην περιοχή Αδράκι Λειβαθούς, ένας περαστικός ανακάλυψε ένα πτώμα κρεμασμένο από ένα δέντρο. Αυτός ο αυτόχειρας ήταν ένας «αλλοδαπός» που ζούσε χρόνια στο νησί και, όπως αναφέρεται στα ειδησεογραφικά σάιτ της Κεφαλονιάς, αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες…

Συγκλονιστική η επιστολή του Δημήτρη Χριστούλα την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η κόρη του Έμμυ  : 

«Δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου» 

Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά την δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον  (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’αυτή.

Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ ο δεύτερος θα ήμου εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου.

Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (πιάτσα Πορέτο του Μιλάνου). 

Απάντηση