Το ΟΧΙ του ’40 και το ΟΧΙ του Ιουλίου: Μια ατυχής σύγκριση του Αλ. Τσίπρα

Το ΟΧΙ του 1940 οδήγησε στην Κατοχή, είπε ο Αλ. Τσίπρας στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον Alpha. Μετά την ανάταση ήρθε και τότε η υπαναχώρηση, παραδέχτηκε, προσθέτοντας όμως ότι εκείνο το ΟΧΙ έμεινε στην ιστορία… Με άλλα λόγια, ο λαός τώρα δεν ψήφισε ΟΧΙ στη λιτότητα και στα μνημόνια, αλλά ψήφισε για να αφήσει ένα αποτύπωμα στην ιστορία!

Δεν ξέρουμε αν αυτή την αναλογία τη σκέφτηκε ο ίδιος ο Τσίπρας την ώρα της συνέντευξης ή ήταν ένα επιχείρημα που του το είχαν ήδη ετοιμάσει οι συνεργάτες του. Ό,τι και να συνέβη, η σύγκριση των δύο ΟΧΙ είναι απαράδεκτη και ατυχής.

Και όχι απλώς ατυχής, αλλά ανιστόρητη και προσβλητική προς τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού είναι αυτή η σύγκριση. Σαν να ξεχνά ο κ. Τσίπρας ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε σε πάνω από 400.000 θανάτους (στρατιωτών και αμάχων). Σε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζουν το ανεκτό όριο των νεκρών του Μνημονίου του ο Τσίπρας και οι επιτελείς του; Στην Κατοχή είχαμε κυβέρνηση κουίσλινγκ, είχαμε το στρατό κατοχής, είχαμε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τις αντιστασιακές οργανώσεις, είχαμε δωσιλόγους και ταγματασφαλίτες. Ποιοι αναλαμβάνουν σήμερα αυτούς τους ρόλους; Ο ρόλος που αναθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στον εαυτό του είναι αυτός του λειαντή, του εξομαλυντή των ακραίων συνεπειών του νέου Μνημονίου. Αλήθεια, ποιος παίζει το ρόλο του «στρατού κατοχής»; Ποιο ρόλο παίζουν οι τράπεζες;

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να βλέπει μόνο έναν εχθρό: το ΟΧΙ στο εσωτερικό του κόμματός του και όσους θέλουν να φύγει η χώρα από το ευρώ. Ταυτόχρονα, στη συνέντευξή του ύμνησε τον… στρατηγό Ευκλείδη Τσακαλώτο και ομολογεί ότι άργησε πολύ για να καταλάβει ότι οι εταίροι απλώς δεν έδιναν σημασία στον στρατηγό Βαρουφάκη. Αν τον αγαπούσαν οι δανειστές, θα τον αγαπούσε κι αυτός.

Σύμφωνα λοιπόν με τον μέχρι χθες πρωθυπουργό, μπήκαμε στο πρώτο στάδιο της νέας Κατοχής. Από Βελουχιώτη χωλαίνουμε, αλλά πού θα πάει, θα τον βρούμε. Πάντως, ο ίδιος δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και συνεργάτης και πολέμιος των κατακτητών. Και απ’ ό,τι φαίνεται έχει ήδη διαλέξει στρατόπεδο…

Απάντηση