Αλ. Παπαρήγα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ισοπεδώσει τον ριζοσπαστισμό

Φουλ επίθεση ιδεολογικο-πολιτική εξαπέλυσε σήμερα η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας  στον «Αθήνα 9.84» και τον δημοσιογράφο  Τάκη Καμπύλη. «Έχει χάσει τι είναι αριστερό και τι δεξιό», είπε και τόνισε για την ηγεσία της Κουμουνδούρου ότι «αυτά που προτείνει είναι αντιφατικά. Δεν μπορεί να λες “σβήνω όλες τις συμφωνίες, διαγράφω μονομερώς το χρέος και μετά κάθομαι ισότιμα και συζητάω”». Ως προς το σημερινό ιδεολογικό στίγμα του σημείωσε ότι «ο τροφοδότης σήμερα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι το ΠαΣοΚ» και ανέλυσε περαιτέρω πως «η σοσιαλδημοκρατία τροφοδοτεί εξ αντικειμένου σήμερα, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυτό είναι πρόβλημα. Διότι αυτά τα στρώματα θα ασκήσουν πίεση στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για ακόμη πιο δεξιά πολιτική». Κρίνοντας αυστηρά αυτή την ταυτότητα σημείωσε πως «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το επιδιώκει αυτό, να ισοπεδώσει τον ριζοσπαστισμό και να είναι ένας ριζοσπαστισμός πολύ επιφανειακός, σοσιαλδημοκρατικός κ.λπ. Να παίξει τον ρόλο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας». Επιπλέον, απέκλεισε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συμπόρευσης υπογραμμίζοντας ότι «μια συνεργασία με διαφορές σε θέματα γενικής πολιτικής γραμμής, δεν μπορεί να γίνει», και εξήγησε ότι «η συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι θνησιγενής, αυτό είναι καθαρό και δεν πρόκειται να βοηθήσει το κίνημα, γιατί δεν έχει ριζοσπαστική πολιτική».

Αναλυτικά, οι σχετικές απαντήσεις της Αλέκας Παπαρήγα από την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

«Αναδείξαμε στη Βουλή -αυτό προσπαθήσαμε τουλάχιστον-, τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, όχι μόνο την ταξική αντίθεση, αλλά και τις αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος που σήμερα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο που θα τις αντιμετώπιζε πριν 30 χρόνια. Και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκεί “τσίνησε”».

Δημοσιογράφος: Για δεξιά κριτική μίλησε…

Α. Παπαρήγα: «Έχει χάσει τι είναι αριστερό και τι δεξιό. Όταν αυτή την στιγμή αναδεικνύεις την αναρχία του καπιταλισμού… Η αναρχία αυτή οξύνει τις αντιθέσεις. Οι αντιθέσεις φαίνονται σήμερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν είναι ένωση ισότιμων κρατών, είναι τυπική η ισότητα. Η ανισομετρία ανάμεσα στις χώρες μεγαλώνει. Ενώ όλες αναπτύσσονταν, μεγάλωσε η ανισομετρία ανάμεσα στον σκληρό πυρήνα και αυτό είναι καινούργιο φαινόμενο. Και όχι μόνο μεταξύ Βορρά και Νότου. Αυτά είπαμε στη Βουλή. Τι δεν άρεσε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α; Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει μια λογική με την οποία εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι. Είναι μια πολιτική στήριξης του καπιταλιστικού συστήματος και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας. Αυτό το κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ακόμα και η πιο αυταρχική και μια χούντα, θα προσπαθήσει, άλλο αν δεν τα καταφέρει. Και για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α είπαμε ότι αυτά που προτείνει είναι αντιφατικά. Δεν μπορεί να λες “σβήνω όλες τις συμφωνίες, διαγράφω μονομερώς το χρέος και μετά κάθομαι ισότιμα και συζητάω”. Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αποδεικνύει ότι είναι λάκκος των λεόντων; Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Εδώ η διαπραγμάτευση είναι ανάλογη με την οικονομική δύναμη που έχεις. Μόνο ένα τμήμα του κεφαλαίου στην Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί και να πάρει. Το εφοπλιστικό. Επομένως δεν μπορεί να λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ότι “εγώ θα έχω αριστερή πολιτική και θα πάω να φοβίσω την Μέρκελ, επειδή θα έχω διαγράψει το χρέος στην Ελλάδα και γιατί δεν πρόκειται να με βγάλουν από την Ευρωζώνη ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα φοβηθούν”. Αφού υπάρχουν τάσεις που σκέφτονται, με αργό τρόπο, για τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή δεν είναι δεξιά κριτική. Αυτή -κατά την γνώμη μας-, είναι προοδευτική, ριζοσπαστική και αριστερή κριτική. Τα ίδια που έλεγε το ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ δεν μας έλεγε ότι είμαστε τσιράκι της Νέας Δημοκρατίας; Άμα κάνεις κριτική στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ωφελείς τον Σαμαρά. Εμείς κάνουμε κριτική και στους δυο, με ενιαία κριτήρια».

Δημοσιογράφος: Πώς ερμηνεύετε αυτή την ξαφνική άνοδο;

Α. Παπαρήγα: «Ήταν ξαφνική και πρέπει να σας πω ότι έχουμε κάνει και δημόσια αυτοκριτική. Ωστόσο δεν είχαμε υπολογίσει την αποσάθρωση του ΠαΣοΚ. Διότι ο τροφοδότης σήμερα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι το ΠαΣοΚ. Και ας μη θίγεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α… Είναι τροφοδότης από μηχανισμούς του ΠαΣοΚ και από αυτά τα τμήματα που θέλουν να γυρίσουμε πίσω στη λαμογιά, γιατί από εκεί επωφελούνται. Είναι τμήματα μεσαίων στρωμάτων, είναι εργατική αριστοκρατία. Είναι εκφυλισμένα συνδικαλιστικά στοιχεία… Είχαμε και μια στροφή τμήματος του Τύπου υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σήμερα, για παράδειγμα, πόσες εφημερίδες υποστηρίζουν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α… Δεν το λέμε χαιρέκακα, ούτε τον κατηγορούμε για διαπλοκή. Η σοσιαλδημοκρατία τροφοδοτεί εξ’ αντικειμένου σήμερα, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυτό είναι πρόβλημα. Διότι αυτά τα στρώματα θα ασκήσουν πίεση στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για ακόμη πιο δεξιά πολιτική. Δεν θα ασκήσει πίεση ο άνεργος που θα τον ψηφίσει. Δεν πρόκειται ο άνεργος να καθορίσει την πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, θα την καθορίσουν αυτά τα στρώματα τα οποία έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, τμήματα των επιχειρηματιών. Εμείς δεν είπαμε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, αυτό μπορεί να γίνει και επί Σαμαρά., δηλαδή να γίνει ένα “ατύχημα”, ούτε αυτός θέλει. Όμως υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που δεν φοβούνται τη δραχμή, αντίθετα μπορεί να κερδίσουν. Αυτή την στιγμή, βλέπουμε τμήματα των επιχειρηματιών, ένα μέρος της αστικής τάξης που, αφού δεν μπορεί να έχει τη σιγουριά, ένα δικό του κόμμα για συγκυβέρνηση, ενδιαφέρεται προσωρινά να περάσει ένα κόμμα στην κυβέρνηση, μια συμμαχία που θα εξασφαλίσει να μην κλονιστεί η κυρίαρχη πολιτική. Μέχρι να τους πετάξει έξω και να αναμορφώσει το πολιτικό σύστημα. Αυτά είναι αντικειμενικά γεγονότα και δεν είναι συνωμοσίες. Έχει ρωγμές το αστικό πολιτικό σύστημα. Και εμείς λέμε, αυτοί που ψήφιζαν το ΚΚΕ ή που ήθελαν να το ψηφίσουν και κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή μαζικά το εγκατέλειψαν, πρέπει και αυτοί να βγάλουν συμπεράσματα».

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κινείται ιδεολογικοπολιτικά στην τροχιά της σοσιαλδημοκρατίας. Όχι όμως στη σοσιαλδημοκρατία του 1981, το ΠαΣοΚ δηλαδή του1981, που είχε ορισμένα συνθήματα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” κ.λπ. Είναι πολύ πιο συντηρητικά τα συνθήματα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μην μένετε σε φράσεις που χρησιμοποιούνταν, γιατί μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πιο επαναστατική φράση και επί της ουσίας να μην λες τίποτα. Λέμε για τα ντοκουμέντα του. Επίσης, προέρχεται από την διάσπαση του ΚΚΕ, άρα είναι και λίγο κομμουνιστική Αριστερά. Έχει μεγαλύτερο εύρος από ό,τι είχε το ΠαΣοΚ. Τι σκοπεύει να κάνει, τι επιδιώκει; Όπως το ΠαΣοΚ το 1981 πήρε πολιτικά μαζί του και ένα μεγάλο τμήμα του λαού που ήταν ριζοσπαστικοποιημένο -είχε δεχθεί την επίδραση του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης ακόμα και του εμφυλίου-, το αφομοίωσε και το αλλοίωσε. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το επιδιώκει αυτό, να ισοπεδώσει τον ριζοσπαστισμό και να είναι ένας ριζοσπαστισμός πολύ επιφανειακός, σοσιαλδημοκρατικός κ.λπ. Να παίξει τον ρόλο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Μπορεί αυτό να μην είναι μια συνειδητή επιλογή των στελεχών, αλλά αντικειμενικά το βαρίδι που έχουν στα πόδια τους εκεί θα τους οδηγήσει. Δεν θέλω να ερμηνεύσω πρόθεση, αλλά η στρατηγική τους εκεί θα τους οδηγήσει..

Τώρα, μπορεί ένα κομμάτι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να το χάσει και αυτό να ενωθεί με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και να παίζει τον ρόλο που έπαιζε το ΚΚΕ Εσωτερικού, πάλαι ποτέ. Αντικειμενικά υπάρχει ανάγκη και για έναν τέτοιο πολιτικό σχηματισμό, που θα είναι ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και το ΚΚΕ. Ξαναλέω, δεν πρόκειται για προϊόν συνωμοσίας, αλλά και αυτοί που ευνοούν τέτοια πράγματα καλλιεργούν το έδαφος. Αυτά τα λέμε γιατί περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ».

«Έχουμε ουσιαστικές διαφορές. Και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει διαφορές μαζί μας και εμείς με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μια συνεργασία με διαφορές σε θέματα γενικής πολιτικής γραμμής, δεν μπορεί να γίνει. Στην προηγούμενη κυβέρνηση συνεργάστηκε η Νέα Δημοκρατία με το ΠαΣοΚ και σήμερα με το ΠαΣοΚ και την Δημοκρατική Αριστερά, που στο κάτω – κάτω έχουν βάλει πολύ νερό στο κρασί τους και κάθε μέρα έχουν τριβές. Η συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι θνησιγενής, αυτό είναι καθαρό και δεν πρόκειται να βοηθήσει το κίνημα, γιατί δεν έχει ριζοσπαστική πολιτική. Ριζοσπαστικά συνθήματα; Πολλά. Ριζοσπαστική ρητορική; Μπορεί να είναι και πιο δυναμική από το ΚΚΕ. Γιατί εμείς δεν έχουμε το κόμπλεξ να είμαστε στα λόγια δυναμικοί. Εμείς θεωρούμε ότι η πράξη πρέπει να είναι δυναμική και η πολιτική πρόταση».

Απάντηση