Έληξε το συνέδριο του ΚΚΕ;

firstpage 2Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Κυριακή 7 Απριλίου, οι εγγραφές συνέδρων στον Περισσό δεν έχουν ακόμη αρχίσει, αφού η έναρξη του Συνεδρίου τοποθετείται για την Πέμπτη. Πάντως μελετώντας τις δημόσιες τοποθετήσεις του ΚΚΕ, φαίνεται σαν να έχει ήδη λήξει το συνέδριο.

Στο σημερινό Ριζοσπάστη σε κεντρικό άρθρο της εφημερίδας (βλ. εδώ) αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι κομματικές οργανώσεις συζήτησαν διεξοδικά τις Θέσεις και τα μέλη του Κόμματος τις υπερψήφισαν πάνω από 95%«. Σε άλλο άρθρο (βλ. εδώ) με θέμα «ο αστικός Τύπος και το 19ο Συνέδριο του Κόμματος» επαναλαμβάνεται ότι οι θέσεις «υπερψηφίστηκαν από τα μέλη του Κόμματος σε ποσοστό πάνω από 95% στις προσυνεδριακές εσωκομματικές διαδικασίες». Ο ίδιος μάλιστα αρθρογράφος σπεύδει την πρώτη παράγραφο του κειμένου του να μιλήσει για «προσυνεδριακά κείμενα μιας ισχνής μειοψηφίας στο Κόμμα».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι ενδείξεις ότι πριν καν αρχίσει το συνέδριο, τα αποτελέσματά του είναι γνωστά. Το κεντρικό πολιτικό επίδικο του Συνεδρίου είναι το ζήτημα της «λαϊκής συμμαχίας». Φανταζόμαστε ότι υπό εξαιρετικές συνθήκες, η πρόταση αυτή της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής μέσα από το δημοκρατικό διάλογο και τη σύνθεση απόψεων, θα μπορούσε ακόμη και να απορριφθεί, αφού το Συνέδριο είναι το «Κυρίαρχο Όργανο».

perissos2Κι όμως, στα υλικά του ΚΚΕ, στις αφίσες, στα πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη, το σύνθημα «Λαϊκή Συμμαχία» κυριαρχεί. Το ίδιο το κτίριο – έδρα της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό έχει ντυθεί με γιγαντοπανό που γράφουν για τη «λαϊκή εξουσία». Μήπως λοιπόν έληξε κιόλας το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ;

 

Απάντηση