Ξεκινά την Παρασκευή το Συνέδριο του ΕΠΑΜ

Στην έγκριση Καταστατικού, την αποσαφήνιση στόχων και την επισημοποίηση της μετατροπής του σε κόμμα αποφασίζει το ερχόμενο Παρασκευο-Σαββατοκύριακο το ΕΠΑΜ. Μετά από μια έντονη περίοδο εσωτερικών αντιπαραθέσεων που σημαδεύτηκε από ηχηρές αποχωρήσεις, φαίνεται ότι το εσωκομματικό τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και σχεδόν το σύνολο του μηχανισμού που έχει απομείνει στοιχίζεται πίσω από την πρόταση των οργάνων για αυτόνομη συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές. Πέρα από την επικύρωση ντοκουμέντων, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στελέχωση του επίσημου μηχανισμού μηχανισμού του κόμματος που θα αποκτήσει αρχηγό και κεντρική επιτροπή, ενώ δεν διαφεύγει από κανένα η «μάχη» συγκρότησης των ψηφοδελτίων, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν την έκπληξη από τη συλλογικότητα που ξεπήδησε με πιο μαχητικά συνθήματα από τις «Σπίθες» του Μίκη Θεοδωράκη και χαρακτηρίζεται από τις πύρινες ομιλίες του άτυπου ηγέτη της, Δημήτρη Καζάκη.

Σε επίπεδο συμβολισμών (και ουσίας που πάντα αυτοί περιέχουν) το εγχείρημα Καζάκη χαρακτηρίζεται από την απόρριψη των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, καθώς δίνεται το βάρος στα συνθήματα της εθνικής ανεξαρτησίας έναντι των δανειστών – κατακτητών. Δεν είναι τυχαίο από αυτή την άποψη ότι κυριαρχεί το μπλε χρώμα και οι ελληνικές σημαίες σε όλα τα σύμβολα και τις αφίσες του ΕΠΑΜ.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη διακήρυξη, «το Ε.ΠΑ.Μ. είναι μια κοινωνικοπολιτική συμμαχία από ευρύτατες λαϊκές δυνάμεις, ανοιχτό σε κάθε δημοκράτη, πατριώτη, αγωνιστή που θέλει να παλέψει για τους ίδιους σκοπούς, χωρίς να ζητά πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ή υποκλίσεις σε αυτόκλητες αυθεντίες, αυτοδιορισμένους ηγέτες, παράγοντες και αφανείς ή εμφανείς κομματικούς μηχανισμούς, χωρίς να αναγνωρίζει διαχωρισμούς κομματικής ή ιδεολογικής καταγωγής των μελών του, ούτε οργανωμένες συνιστώσες και συντεταγμένες εντός του. Απηχεί το πατριωτικό και συνάμα ταξικό καθήκον του ελληνικού λαού, την μαχητική ενότητα που πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στις τάξεις του απέναντι στον κοινό εχθρό».

Απάντηση