Στουρνάρας: Έχουμε ακόμα δρόμο (πριν τις οριζόντιες περικοπές)

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης, των αρχηγών της εγχώριας κυβερνητικής τρόικας (Σαμαράς, Κουβέλης, Βενιζέλος) με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, συζητήθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις σχετικά με το πακέτο το περικοπών 11,5 δις. ευρώ και όχι συγκεκριμένα μέτρα. Ο Φ. Κουβέλης επιμένει να υποστηρίζει ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να βρεθούν «ισοδύναμα» και μείωση λειτουργικών εξόδων αλλά ο Γ. Στουρνάρας άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις ή άλλων μέτρων.  Σε ερώτηση για το εάν θα ληφθούν και οριζόντια μέτρα απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε στο ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας».    Στην πραγματικότητα η όλη συζήτηση αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση των νέων μέτρων λιτότητας.  Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να επιδείξει ότι πρώτα έκανε ότι περνάει από το χέρι της ώστε να βρεθούν «ισοδύναμα» ενώ στην πραγματικότητα στρώνει το χαλί -πέρα από τα ληστρικά χαράτσια- για το νέο γύρο επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα.

Κουβέλης: Επιμήκυνση ναι, απαγκίστρωση όχι

Για αναθέρμανση της αγοράς με την ελπίδα της «ανάσχεσης της ανεργίας» έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση . Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε  και πάλι ότι η μείωση των δημόσιων δαπανών θα έρθει μέσω του ψαλιδίσματος των λειτουργικών εξόδων και «σε καμιά περίπτωση» των μισθών.  Ακόμα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα νέα χαράτσια υποστηρίζοντας ότι «θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα» κάνοντας λόγο για εξαίρεση τους από τα χαράτσια και ευκολίες πληρωμών.  Επιπλέον επέμεινε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας για το 2012.

Τόνισε ότι κύριος στόχος της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά είναι η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ξέχασε την προσφιλή του «σταδιακή απαγκίστρωση» από τους επαχθείς όρους του μνημονίου (μάλλον πρέπει να χαρακτηριστεί «παράπλευρη απώλεια»).

Βενιζέλος: Παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στάθηκε στις δηλώσεις του ο Ε. Βενιζέλος (μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις) . Ενώ είπε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι όλα τα μέτρα είναι «προβλεπόμενα» και όχι «νέα» και θα ληφθούν με το «μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας».

Απάντηση