Σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγων στις μονοεδρικές με αρχηγό τον…. Καμίνη;

Περιορισμένη εκλογική συνεργασία προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

Εγώ και εσύ μαζί;

Τη «μεγάλη ανατροπή» καλεί τους ψηφοφόρους στις εκλογές να κάνουν στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται σύμπραξη των αντιμνημονιακών δυνάμεων. 

Μέχρι στιγμής οι ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ επιμένουν να μην ανταποκρίνονται σε ένα αίτημα που είναι ώριμο στη συνείδηση των προοδευτικών και αριστερών πολιτών και όχι μόνο», σχολιάζει και προσθέτει: «Εμείς όμως θα επιμείνουμε. Κι αν δεν καταφέραμε να έχουμε μια γενικευμένη προεκλογική συνεργασία, πιστεύουμε ότι είναι εφικτή έστω σε περιορισμένο αλλά ιδιαίτερα συμβολικό επίπεδο. Προτείνουμε, λοιπόν, ανοιχτά την προεκλογική συνεργασία της Αριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες με ένα σαφές αντιμνημονιακό πρόταγμα». «Είναι οκτώ έδρες. Ας μην τις χαρίσουμε ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη ΝΔ. Μια σύμπραξη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων στις μονοεδρικές μπορεί να είναι πρώτη δύναμη στις μονοεδρικές και να αφαιρέσουν έστω οκτώ έδρες από τα κόμματα του μνημονίου. Οι διαφορετικές μας πορείες δυστυχώς πάνε να δώσουν δώρο το μπόνους των πενήντα εδρών στον κ. Σαμαρά. Ας μη χαρίσουμε και τις μονοεδρικές», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.

Η συγκεκριμένη πρόταση ενότητας είναι 100%  προσχηματική και επικοινωνιακού χαρακτήρα όπως και κάθε αντίστοιχη πρόταση που γίνεται αυτό το διάστημα και δεν υπάρχουν πιθανότητες να καταλήξει σε συνεργασία. Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής: 

Α)  Οι Ανεξάρτητοι ¨Ελληνες του Πάνου Καμμένου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΠΑΜ είναι αντιμνημονιακές δυνάμεις.  Οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΔΗΜΑΡ δεν είναι.  Εχουν αποκηρύξει τον χαρακτηρισμό δεκάδες φορές και παρά τις όποιες διαφωνίες τους με τωρινή δανειακή σύμβαση δεν έχουν παρά μόνο διορθωτικού χαρακτήρα προτάσεις απέναντί της.  Οι Ανεξάρτητοι ¨Ελληνες δεν είναι Αριστερά, ούτε όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι σε καμία περίπτωση.  Το αν είναι η ΔΗΜΑΡ αριστερά ή κεντροαριστερά παραμένει αντικείμενο συζήτησης.

Β) Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με κόμματα που δεν αμφισβητούν το θεσμούς της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης. Από τη στιγμή που αρνείται ακόμα και τη συζήτηση με το ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί κάποιος να περιμένει ότι θα δεχτεί να συνεργαστεί εκλογικές με κόμματα που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου όπως η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι Πράσινοι;  Η πρόταση είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων.

Οπότε αν αποκλείσει κανείς το ΚΚΕ μένουν μόνο οι Πράσινοι και η ΔΗΜΑΡ που ίσως εξετάσουν την πρόταση Τσίπρα.

Γ) Μένουν ΔΗΜΑΡ, Πράσινοι και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα τρία κόμματα όντως θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε μια τέτοια πρόσκαιρη εκλογική λίστα.  Φυσικά θα ήταν πολύ πιο  φυσικό ΔΗΜΑΡ και Οικολόγοι Πράσινοι να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ όπως έκαναν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές νομιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο την πολιτική του μνημονίου.  Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από την ημέρα ίδρυσης του ούτε Οικολόγοι και ΔΗΜΑΡ επιθυμούν στην παρούσα φάση να εκτεθούν.  Ωστόσο έχουν βασίσει μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους ώστε να δείξουν ότι αποτελούν εναλλακτικές διαχειριστικές δυνάμεις του συστήματος και όχι ευκαιριακά αποκούμπια διαμαρτυρίας όπως θα φανέρωνε μια τέτοια σύμπραξη. Αλλωστε έχουν αποκηρύξει δεκάδες φορές κάθε συνεργασία στη βάση της εναντίωσης του Μνημονίου.

Δ) Τη στιγμή που ο εκλεγμένος από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Πράσινους Δήμαρχος Γ. Καμίνης έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την κατάργηση των διαδηλώσεων πως μπορεί να συμμαχήσει με αυτές τις πολιτικές η ριζοσπαστική αριστερά;  Δεν θεωρεί πιο σημαντικό θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ την υπεράσπιση των διαδηλώσεων από τη σύμπραξη με τις πολιτικές  δυνάμεις που θέλουν να τις καταργήσουν στο όνομα 8 εδρών;

Ε) Καλή τύχη στις προτάσεις. Αυτό που θα μείνει όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος είναι  ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί ενότητα  και οι άλλοι αρνούνται.

Απάντηση