Συγγνώμη, σύντροφε, ποιος είστε;

… ή πότε ένας σύντροφος γίνεται «κύριος»

Xθες στο mao.gr αναρτήθηκε ένα κείμενο με τίτλο «Ο Περισσός απαντά στους διαφωνούντες», που αναφέρεται σε άρθρο που υπογράφει ένα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Μεντρέκας. Ακολουθώντας το σχετικό link φτάνει κανείς στο σχετικό άρθρο του Ριζοσπάστη, το οποίο, όπως επισημαίνεται, δημοσιεύτηκε στις στήλες της «Πολιτικής» και όχι απλώς του «Προσυνεδριακού διαλόγου», γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα.

        Ας μας επιτραπεί από το κείμενο αυτό να απομονώσουμε ΜΙΑ μόνο φράση, ΜΙΑ μόνο λέξη, που ωστόσο είναι ενδεικτική αρκετών πραγμάτων:

«Και όμως, αυτός ο κύριος έχει το θράσος να πετάει βρωμιές στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και να εμφανίζεται ως τιμητής του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ».

        Αυτός ο «κύριος» είναι ένας σύντροφος (τυπικά τουλάχιστον) αφού μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη ένα κείμενό του, στο πλαίσιο του διαλόγου για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Είναι ο Γ. Πετρόπουλος, μέλος της κομματικής οργάνωσης του ΡΙζοσπάστη. Εφόσον, απ’ ό,τι ξέρουμε, ο Γ.Π. δεν έχει διαγραφτεί, παραμένει σύντροφος και του αξίζει να αντιμετωπίζεται με τον στοιχειώδη συντροφικό σεβασμό, ακόμα και αν διαφωνεί κάθετα ή οριζόντια ή πλαγίως με την τρέχουσα γραμμή του ΚΚΕ.

        «Το ύφος είναι ο άνθρωπος» (le style c’est l’homme lui-meme) είχε πει στον αιώνα της Γαλλικής Επανάστασης, ένας πρωτοπόρος Γάλλος φυσιοδίφης, ο Μπυφόν. Θα ήταν κρίμα για το ΚΚΕ, για την ιστορία, τους αγώνες και το για το μέλλον του, να πούμε ότι «το ύφος είναι το κόμμα».

Πες το με ένα τραγούδι

Ο τίτλος αυτού του σημειώματος είναι εμπνευσμένος από το τραγούδι της Κατερίνας Στανίση «Συγνώμη, κύριε, ποιος είστε;» (Δεν άκουσα. Πώς είπατε; Ορίστε;), το οποίο, με κάποιες παραφράσεις στο στίχο, θα μπορούσε να εκφράζει την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ προς τους επικριτές του εντός και εκτός των τειχών του Περισσού.

Κάποιοι από όσους σήμερα διαφωνούν «εντός των τειχών» ίσως να σιγομουρμουρίζουν ένα γνωστό τραγούδι του Τάκη Μουσαφίρη που το ερμήνευσε ο Στράτος Διονυσίου: «Κύριος ήρθα, κύριος φεύγω» ή μάλλον «Σύντροφος ήρθα, κύριος φεύγω» ή ετοιμάζομαι να φύγω ή «με φεύγετε»…

Απάντηση