Συγγραφείς κατεβαίνουν στο δρόμο… όχι στην Ελλάδα αλλά στη Μόσχα

 

Ο διάσημος συγγραφέας Γκριγκόρι Τσκαρτισβίλι, γνωστός με το ψευδώνυμο Μπόρις Ακούνιν, μιλά στο πλήθος.

 

Ενώ στην Ελλάδα γνωστοί συγγραφείς και διανοούμενοι επικρίνουν την…. Αριστερά και το κίνημα των Αγανακτισμένων για την άνοδο της Ακροδεξιάς ή ζητούν την κεφαλή του Τσίπρα επί πίνακι, στη Ρωσία μια ομάδα πολύ δημοφιλών συγγραφέων οργάνωσε  την Κυριακή μια πολύ πετυχημένη διαδήλωση κατά του Πούτιν στη Μόσχα με τη συμμετοχή 10.000 πολιτών.

“Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι το κίνημα διαμαρτυρίας παίρνει διάφορες μορφές, αλλάζει και μεταλλάσσεται δίχως όμως να καταλαγιάζει”, είπε ένας ποιητής, ο Ρουμπινστάιν. “Η σημερινή διαδήλωσε δείχνει ότι η λογοτεχνία εξακολουθεί να έχει κάποιο βάρος στην κοινωνία μας”.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Πούσκιν και κατέληξε σε ένα πάρκο, κάτω από το άγαλμα του θεατρικού συγγραφέα ποιητή του 19ου αιώνα Αλεξάντερ Γκριμπογιέντοφ. Εκεί διαβάστηκαν ποιήματα του Γκριμπογιέντοφ, ενώ συγκεντρώθηκαν κείμενα επίδοξων συγγραφέων που θα διαβαστούν και θα απαντηθούν από τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Η ομάδα των συγγραφέων-ακτιβιστών αντιπροσωπεύει τη μετριοπαθή και όχι τη ριζοσπαστική τάση της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, όμως το γεγονός ότι οι συγγραφείς στέκονται απέναντι σε μια αυταρχική εξουσία είναι ελπιδοφόρο. Η λογοτεχνία δεν αλλάζει τον κόσμο, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται με έναν άδικο κόσμο.
(Σημείωση για να μην ξεχνιόμαστε: Στην Ελλάδα έχει ανεβαστεί το έργο του Γκριμπογιέντοφ “Συμφορά από το πολύ μυαλό”, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, στη δεκαετία του ’80, με τον Δημήτρη Καταλειφό, τον Λευτέρη Βογιατζή, τη Σμαράγδα Σμυρναίου, την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και άλλους σημαντικούς ηθοποιούς. Η μετάφραση ήταν του αξέχαστου Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.)

One thought on “Συγγραφείς κατεβαίνουν στο δρόμο… όχι στην Ελλάδα αλλά στη Μόσχα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: