Αγωνιστικός Μαραθώνιος «καταργημένων» ανθρώπων

Πρόκειται για μια από τις ηρωικές σελίδες του σύγχρονου εργατικού κινήματος η οποία δεν πρέπει να ξεχαστεί. Οι «καταργημένοι» άνθρωποι, οι σχολικοί φύλακες που εκπαραθυρώθηκαν μέσα σε μια νύχτα, περπατούν από τις 28 Σεπτεμβρίου, από τη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα μια διαδρομή 550 χιλιομέτρων. Από τον Ιούλιο που καταργήθηκε ο θεσμός των σχολικών φυλάκων βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει πως βλέπουν δύσκολη τη μετακίνηση τους σε άλλες υπηρεσίες. Για τα ΜΜΕ είναι πλέον παλιά είδηση.

Η πορεία τους αυτή όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί, είναι στο δρόμο 25 ημέρες.

Σε κάθε στάση, σε κάθε πόλη, δημοτικοί υπάλληλοι, άνεργοι ακόμα και ιδιώτες, τους προσέφεραν τροφή και στέγη.

Στο Μαραθώνα έγιναν περισσότεροι. μαζί τους περπάτησαν εργαζόμενοι και διαθέσιμοι από τους δήμους της Αττικής.

Σήμερα ο «Μαραθώνιος Πρωτογενούς Πλεονάσματος, Ανεργίας, Ανέχειας, Εξαθλίωσης» των σχολικών φυλάκων μπήκε στην τελική του ευθεία, από το Ραδιομέγαρο, προς την πλατεία Συντάγματος.

Έτσι, στον τελικό της προορισμό, στην πλατεία Συντάγματος, έφτασε το μεσημέρι η πορεία των υπερ-μαραθωνοδρόμων σχολικών φυλάκων της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησαν από τη συμπρωτεύουσα κομίζοντας μηνύματα υπέρ της αξιοπρέπειας και του δικαιώματος στην εργασία και κατά της διαθεσιμότητας και της κοινωνικής εξαθλίωσης.

74388827134c6e799a8487c2f39ce651_LΠερί τους 2.234 φύλακες οδηγήθηκαν στην ανεργία με την κατάργηση του θεσμού. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Δινάλης, μέλος του σωματείου των σχολικών φυλάκων Θεσσαλονίκης, με νέα προκήρυξη θα προσληφθούν 3.600 «επόπτες» με 5μηνη σύμβαση, αντί των σχολικών φυλάκων, και με μισθούς που αρχίζουν από 420 στους κάτω των 25 ετών και 480 οι άνω των 25».

Αντιπροσωπεία των πεζοπόρων επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας και συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων.

Μία γυναίκα που συμμετείχε στην πορεία λιποθύμησε και χρειάστηκε η διακομιδή της στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Στο πλευρό των πεζοπόρων βρέθηκαν από χθες οι σχολικοί φύλακες των Αθηνών και από σήμερα το πρωί και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας -οι οποίοι για το λόγο αυτό πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας 10:00 με 13:00- καθώς και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Το ραντεβού για τα τελευταία χιλιόμετρα δόθηκε στις 10:00 έξω από το Ραδιομέγαρο, όπου οι σχολικοί φύλακες της Θεσσαλονίκης πέρασαν τη νύχτα σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

fylakes

 

 

 

 

 

 

 

Φθάνοντας στο Σύνταγμα πεζοπόροι και διαδηλωτές ένωσαν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι οποίοι πραγματοποιούν ολοήμερη πανεκπαιδευτική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, καθώς σήμερα ψηφίζεται η επίμαχη τροπολογία για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 1439 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων.

Στοιχεία του κειμένου αντλήθηκαν από: ertopen

 

 

 

 

Απάντηση