Σχέδιο Β: μεγάλες ευθύνες για την Αριστερά, 40 χρόνια μετά

Άρθρο του Τάσου Σταυρόπουλου, γραμματέα ΠΕ του Σχεδίου Β’.

Φοβούνται τον ουρανό που κοιτάζουμε
Φοβούνται το πεζούλι που ακουμπάμε
Και όταν μας σκοτώνουν
Νεκρούς μας φοβούνται πιο πολύ.

Τάσος Λειβαδίτης

Το Πολυτεχνείο του 73, παρά τις «τιμές» εκ μέρους των επισήμων, παρά τις γιορτές, διατήρησε την ανατρεπτική και εξεγερτική του δύναμη. Γι’ αυτό επί 40 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να διαψεύσουν τις προσδοκίες του λαού και ιδιαίτερα των νέων από το μήνυμά του. Παρά τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων, παρά το μηδισμό πολλών συμμετεχόντων στην εξέγερση, παρά το γεγονός ότι η μεταπολίτευση καταβαράθρωσε μια ολόκληρη κοινωνία, παρά την απουσία της αριστεράς στη νεολαία, η εξουσία τρέμει ακόμη και τον ίσκιο του Πολυτεχνείου.

Τρέμει μήπως σε κάποια επέτειο επιστρέψει ως φάντασμα και πάρει εκδίκηση από αυτούς που κουρέλιασαν τις ελπίδες, που έδωσε τότε στο λαό.

Έτσι ερμηνεύεται η απόφαση της πολιτείας να στείλει την αστυνομία στο ΕΜΠ, για να εμποδίσει την ΕΡΤ να εκπέμψει ως TV του αδούλωτου λαού, καταλύοντας το πανεπιστημιακό άσυλο. Μετά τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, με 1.500.000 άνεργους, μετά τις απανωτές ήττες των εργαζομένων που τόλμησαν να απεργήσουν, η επέτειος των 40 χρόνων του Πολυτεχνείου θα γιορτασθεί με τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ, με απειλές για φυλάκιση των διοικητικών των πανεπιστημίων που απεργούν για 9η εβδομάδα, με νέες απολύσεις Δ.Υ, με τα δημοκρατικά δικαιώματα στο γύψο ελέω τρόικας και το λαϊκό κίνημα σε κάμψη.

Παρά την υποχώρηση του εργατικού κινήματος σήμερα, το Πολυτεχνείο μας καλεί να ολοκληρώσουμε τον αγώνα των νέων παιδιών τότε. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και κυρίως για την αριστερά: άμεσες πρωτοβουλίες για ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για το διώξιμο της τρόικας , για έξοδο από την κρίση υπέρ των εργαζομένων. Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει. Οι αυτοκτονίες των συμπατριωτών μας και το ξεσπίτωμα των ανέργων δεν μπορούν να καλύπτονται πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Άδωνι στην TV. Τα συνθήματα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι πιο επίκαιρα σήμερα από κάθε άλλη συγκυρία μετά την πτώση της χούντας. Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ δίνει τη μάχη.

15 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013
Τάσος Σταυρόπουλος
Γραμματέας Π.Ε ΣΧΕΔΙΟΥ Β’

 

Απάντηση