Σχέδιο Β: Ολόθερμη υποστήριξη των καθηγητών

Στο ΣΧΕΔΙΟ Β΄συζητήσαμε πολύ, σε βάθος και με αίσθηση ευθύνης για την απεργία των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης.
Όπως πάντα η κυβέρνηση διασπά την κοινωνία και δημιουργεί κλίμα εμφύλιας σύγκρουσης.

Και οι καθηγητές έχουν απόλυτο δίκιο να απεργούν για να αρθούν τα μέτρα καταδίκης σε ανεργία χιλιάδων συναδέλφων τους. Και οι τελειόφοιτοι του λυκείου και οι οικογένειές τους έχουν δίκιο να θέλουν να δώσουν τις εξετάσεις τους – παρότι η ανεργία θα είναι η μοίρα των περισσοτέρων στην Ελλάδα της τρόικα.

Η κατάληξή μας, είναι η πλήρης συμπαράσταση στην απεργία των εκπαιδευτικών, η ολόθερμη στήριξή μας στην κινητοποίηση παρά και ενάντια στην επιστράτευση. Έχει φτάσει η στιγμή ένας κλάδος εργαζομένων με μεγάλες αγωνιστικές παρακαταθήκες, να μην μπει στο «διπλό παιχνίδι», να σπάσει το «κόλπο» της επιστράτευσης που δίνει σε ορισμένους την δυνατότητα , κάνοντας πίσω, να παίρνουν αγωνιστικές περγαμηνές χωρίς κόστος.

Γνωρίζουμε το μεγάλο προσωπικό ρίσκο των απεργών. Όμως η ανυπακοή επιτέλους στην επιστράτευση θα είναι μια μεγάλη υπηρεσία στη δημοκρατία, αξιοπρέπεια και την προοπτική όλων μας.

Γονείς και μαθητές όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, αξίζει να κατανοήσουν ότι ο αγώνας των δασκάλων των παιδιών τους, για τη δουλειά των συναδέλφων τους είναι αγώνας για να μην μπουν τα παιδιά τους στην εξουθενωτική ανεργία μετά από τέσσερα χρόνια, όπως γίνεται σήμερα με το σύνολο σχεδόν της νεολαίας.

Λυπούμαστε για την μέχρι τώρα στάση των κοινοβουλευτικών αριστερών κομμάτων. Η καταδίκη της κυβέρνησης, η έκκληση να αποσύρει τα μέτρα, η αναγνώριση του «δίκαιου» των αιτημάτων των εκπαιδευτικών, από μόνα τους είναι απλώς υπεκφυγή από το πραγματικό και δύσκολο χρέος της αριστεράς: Παρά το πολιτικό κόστος οφείλει να αναλάβει την ευθύνη να τους εμψυχώσει, να σταθεί έμπρακτα αλληλέγγυα και στηρικτική στη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση και την επιστράτευση που τους επιβάλλει, να αγωνιστεί μαζί τους για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία». Και να μη τους εγκαταλείψει στη μοίρα τους, όπως έγινε με τους εργαζόμενους στο Μετρό κι αλλού.

Αθήνα 15.5.2013

Απάντηση