Στα 499 δολάρια η τιμή του Microsoft Surface

 Διαψεύστηκαν οι φήμες για μια άκρως ανταγωνιστική συσκευή που θα κοστίζει γύρω στα 300 ευρώ.  Σύμφωνα με την Microsoft η τιμή του επίδοξου φονιά του ipad θα ξεκινάει από τα 499 δολάρια, χωρίς την ειδική  (απαραίτητη σε κάθε περίπτωση)  θήκη/πληκτρολόγιο που ανεβάζει την τιμή άλλο ένα κατοστάρικο. Δυστυχώς όπως έχει δείξει η πείρα εξαιτίας του υψηλότερου φόρου στην ΕΕ και των καταστημάτων που κοιτάνε να κερδοσκοπήσουν η μετατροπή από δολάρια σε ευρώ είναι στην καλύτερη περίπτωση 1:1 με όρους αγοράς. 

 

H Microsoft θα ξοδέψει την φετινή εορταστική περίοδο 1,5 δισ. δολάρια μόνο για την διαφήμιση και προώθηση των προΪόντων της . Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως διαφημιστικη καμπάνια για οποιαδήποτε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. 

 

Η αγορά των προσωπικών υπολογιστών και συσκευών επικοινωνίας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 5 χρόνια. Μετά την εμφάνιση των “έξυπνων κινητών” νέας γενιάς με την εμφάνιση του πρώτου iphone, ολόκληρη η αγορά των κινητών τηλεφώνων άλλαξε. Αν συνεχιστεί η σημερινή τάση σε λίγα χρόνια το 90% των κινητών τηλεφώνων στην αγορά θα είναι με οθόνη αφής και δυνατότητα πλοήγησης στο ίντερνετ.  Υπάρχει απάντηση στο ερώτημα αν η αγορά απαντάει στις νέες ανάγκες του ανθρώπου (που δεν ήξερε ότι είχε)  ή δημιουργεί νέες για να επεκτείνει την κερδοφορία της; Μεγάλη κουβέντα.

 

. Οι συσκευές με οθόνες αφής ξεκίνησαν από τις 3,5 ίντσες και μετά απλώθηκαν μέχρι τις 10 ίντσες δημιουργώντας μια νέα κατηγορία προϊόντων τις λεγόμενες «ταμπλέτες» (tablets) μια ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στα smartphone και στα netbook/laptops που μέχρι σήμερα κυριαρχούσαν στις αγορές. Μετά την εμφάνιση του ipad που κατέχει ακόμα και σήμερα τη μερίδα του λεόντος στη νέα αγορά οι πωλήσεις των netbook άρχισαν να φθίνουν. Και όμως οι ταμπλέτες είναι αρκετά πιο δύσχρηστες για πολλές ασχολίες όπως ακόμα και η επεξεργασία ενός κειμένου (το πληκτρολόγιο αφής στην οθόνη δεν μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία ενός κανονικού keyboard και η αγαπημένη σε συγγραφείς και δημοσιογράφους λειτουργία που ακούει στο όνομα copy+paste είναι πολύ πιο απλή με το mouse (ποντίκι) απ’ότι με το δάκτυλο.

 

H Microsoft ύστερα από 30 χρόνια που απλά ακολουθεί την πεπατημένη έδειξε να αλλάζει στρατηγική με το φόβο ότι η αυτοκρατορία της κινδυνεύει με κατάρρευση. Ξόδεψε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο ντιζάιν μιας νέας πρωτοποριακής συσκευής με σκοπό να αντικαταστήσει τόσο τα tablets (τύπου ipad ή του θαυμάσιου Nexus 7 της Google) όσο και τα τα netbook/laptops. Το Microsoft Surface είναι ένα υβρίδιο νέας γενιάς tablet/netbook/laptop/ultrabook….   Στην πραγματικότητα ενσωματώνει ήδη υπάρχουσα τεχνολογία αλλά σε δύο-τρία πράγματα βγαίνει μπροστά από τον ανταγωνισμό:

Α) Η εμφάνιση είναι τα πάντα. Οι συσκευές της Apple δεν ήταν ποτέ οι πιο φτηνές ή αυτές με τα πιο σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά στην αγορά, αλλά σχεδόν πάντα ήταν οι πιο όμορφες . Το design είναι το άλφα, σε κάθε συσκευή τεχνολογίας. Η Apple επένδυσε τα πάντα σε αυτό και βγήκε κερδισμένη. Οπότε η Microsoft θέλοντας να αντιγράψει τον μεγάλο της αντίπαλο έριξε όλο της το βάρος στον σχεδιασμό. Ναι το surface από το βίντεο και τις πρώτες εντυπώσεις των δημοσιογράφων είναι πολύ λεπτό, όμορφο και ελαφρύ. Μεγαλύτερη καινοτομία είναι μια ενσωματωμένη βάση ώστε να στέκεται η συσκευή όρθια (κάτι αυτονόητο που η apple δεν κατάφερε/θέλησε να δημιουργήσει χρόνια τώρα). Και ένα πληκτρολόγιο (με δυνατότητα trackball)  εξαιρετικά ελαφρύ που κουμπώνει μαγνητικά πάνω στην οθόνη της ταμπλέτας (μια τεχνολογία που θυμίζει τις θήκες των ipad της apple).  Ετσι μια ταμπλέτα γίνεται laptop ή ακόμα και «ultrabook» (φορητός υπολογιστής με δυνατότητες ανάλογες των μεγάλων υπολογιστών γραφείου) και λειτουργικό windows 8 pro.   Η φτηνή έκδοση θα τρέχει το windows RT ένα λειτουργικό πολύ περιοριστικό που θυμίζει έντονα και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το λογισμικό περιβάλλον του ipad και του android.

 

Όλα θα κριθούν στην τιμή. Η συσκευή της Microsoft θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 26 Οκωβρίου. Λίγες μέρες πριν η Apple αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα της πρόταση το «ipad mini” μια μικρότερη, πιο ελαφριά και πιο φτηνή ταμπλέτα με οθόνη μόλις 7,8 ίντσες και τιμές που θα ξεκινούν μόλις από τα 290 δολάρια σύμφωνα με τις διαρροές. Αν η πιο budget εκδοχή συσκευή της Microsoft (στις 10 ίντσες) είναι ανταγωνιστική με το Nexus 7, το kindle fire HD της Amazon και το ipad mini, τότε η αγορά προσωπικών υπολογιστών όπως την ξέραμε μπορεί να αλλάξει και πάλι.  Αν όχι θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων και στο τεχνολογικό χρονοντούλαπο όπως δεκάδες άλλες.

 

 

 

Την ίδια ώρα το -κάποτε εντυπωσιακό- στρατηγείο της Microsoft Hellas στην περιοχή του ΚΑΤ στη Λεωφόρο Κηφισίας δείχνει σημάδια έντονης παρακμής αφού εδώ και αρκετές μέρες έχει εγκαταλειφθεί για επισκευές οι οποίες ωστόσο προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.  Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου τα καταστήματα πωλούν ηλεκτρικές κουβέρτες ως «ισοδύναμα» στην κεντρική θέρμανση και έχοντας τη μεγαλύτερη ανεργία νέων στην Ευρώπη, οι πωλήσεις προϊόντων πολυτελείας έχει σημειώσει κάθετη πτώση οπότε μην περιμένετε παράλληλη κυκλοφορία με Ευρώπη και ΗΠΑ.  «Έξυπνες» συσκευές που κοστίζουν περισσότερο από το βασικό μισθό δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

 

 

 

 

 

 

 

ii

Απάντηση