Από το βιομηχανικό-τραπεζικό λόμπι και ο νέος υπουργός Οικονομίας

Στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη υπήρξε και ο νέος υπουργός Οικονομίας

‘Ανθρωπος της αγοράς  από τη δεξαμενή των τεχνοκρατών της σημιτικής περιόδου και ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας.

Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στον σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής (ιδιαίτερα στην εκπόνηση των Προγραμμάτων Σύγκλισης) και εκπροσωπούσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Επίσης είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

 

Από το 1994 έως το 1997 ήταν αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ενώ ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000.Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών από τον Οκτώβριο του 2000.

Από το 2004 μέχρι σήμερα εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (δορυφόρος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων) ως γενικός διευθυντής.   Το ΙΟΒΕ είναι ερευνητικό κέντρο του επιχειρηματικού και βιομηχανικού λόμπι και η έρευνα του επικεντρώνεται σε προτάσεις γύρω από την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων από τη σκοπιά των συμφερόντων και της αύξησης της κερδοφορίας τους.

Τα golden boys της εκσυγχρονιστικής περιόδου των μαγειρεμένων στοιχείων, της φούσκας του «κόμματος του χρηματιστηρίου» είναι περιζήτητα σήμερα. Ο Στουρνάρας είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Κώστα Σημίτη. Μάλιστα  αρθρογραφούν μαζί.

Απάντηση