H σπίθα που άναψε ο Σνόουντεν γίνεται πυρκαγιά – Mεγαλειώδης διαδήλωση για τις ελευθερίες

H σπίθα που άναψε ο Σνόουντεν γίνεται πυρκαγιά ή μάλλον μπορεί να γίνει πυρκαγιά. Αυτό δείχνει η μεγαλειώδης διαδήλωση που έγινε χθες στην Ουάσιγκτον ενάντια στα αντισυνταγματικά προγράμματα παρακολούθησης της NSA (National Security Agency) τα οποία απλώνονται σε όλο τον κόσμο. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Σικάγο, στο Όστιν του Τέξας, στο Μπέρμiγχαμ της Αλαμπάμα, καθώς και στην Κολονία, το Μόναχο και σε άλλες έξι γερμανικές πόλεις.

Στην Ελλάδα τα κανάλια αγνοήσαν επιδεικτικά αυτά τα γεγονότα, καθώς εξακολουθούν ν’ ασχολούνται με τη μικρή Μαρία και με τον εξαφανισμένο Μπεν. Ωστόσο, η 26η Οκτωβρίου ήταν μια μεγάλη μέρα για το παγκόσμιο κίνημα για τις δημοκρατικές ελευθερίες καθώς έγινε η μεγαλύτερη μέχρι τώρα στην ιστορία διαδήλωση ενάντια στις παρακολουθήσεις πολιτών.

nsa.si

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον. Στην πρώτη γραμμή της πορείας προς το Koγκρέσο, δέσποζε ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Σ’ ευχαριστούμε, Έντουαρντ Σνόουντεν». Τις διαδηλώσεις οργάνωσε η κίνηση Stop Watching Us) όπου συμμετέχουν περίπου 100 συλλογικότητες, οργανώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα και μεμονωμένες προσωπικότητες, όπως ο Κινέζος ακτιβιστής καλλιτέχνης Άλι Γουεϊγουέι και ο Γκλεν Κρίνγουολντ, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Γκάρντιαν, ο οποίος  συνεργάστημε με τον Σνόουντεν για να αποκαλυφθούν οι πρακτικές παράνομων παρακολουθήσεων της NSA.

Η 26η Οκτωβρίου 2013 δεν επιλέχτηκε τυχαία, αφού πρόκειται για τη 12η επέτειο του περιβόητου Patriot Act, του νόμου που BXhraf0IcAA8y2Xψηφίστηκε στις μέρες της αντιτρομοκρατικής υστερία και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Το κίνημα Stop Watching Us ζητά να ανακληθεί ο Patriot Act, να πάψει η ασυδοσία των κρατικών μυστικών υπηρεσιών και  να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι επέτρεψαν την παρακολούθηση τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών πολιτών που κατοικούν στις ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές παρέδωσαν στο Κογκρέσο πολλά χαρτοκιβώτια με τις 575.000 υπογραφές αυτών των αιτημάτων -τόσες ήταν μέχρι χθες, τώρα πλησιάζουν τις 600.000.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το μήνυμα που έστειλε ο Σνόουντεν από τη Μόσχα.

Το μήνυμα του Σνόουντεν: «ο λαός (και όχι ο Βig Brother) σάς βλέπει»

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες μάθαμε πολλά για την κυβέρνησή μας. Μάθαμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχτισαν κρυφά ένα σύστημα εντατικής παρακολούθησης.

Σήμερα από κανένα τηλέφωνο στις ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει μια κλήση που να μην αφήσει το αποτύπωμά της στην NSA. Σήμερα καμία διαδικτυακή επικοινωνία από και προς την Αμερική δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να περάσει από τα χέρια της NSA. Oι εκπρόσωποί μας στο Κογκρέσο λένε ότι αυτό δεν είναι παρακολούθηση. Κάνουν λάθος.

_70735492_019772605-1Mάθαμε επίσης ότι αυτό δεν έχει σχέση με τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικάνουν. Ούτε έχει σχέση με την τρομοκρατία.

Έχει σχέση με την εξουσία, τον έλεγχο και την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Με το αν έχουμε κι εμείς λόγο στη δημοκρατία μας ή με το αν άλλοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι είναι δημόσιοι λειτουργοί και όχι ιδιωτικοί ερευνητές.

Αυτό έχει σχέση με την αντισυνταγματική και πέρα από κάθε ηθική πρακτική του σύγχρονου κράτους της επιτήρησης και με το πώς όλοι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την πρακτική. Έχει σχέση με το δικαίωμά μας στη γνώση, στην ελεύθερη association και στη ζωή σε μια ανοιχτή κοινωνία…

Μας λένε πως ό,τι είναι αντισυνταγματικό δεν είναι κατ’ ανάγκη και παράνομο, αλλά δεν μας ξεγελάνε. Δεν ξεχνάμε ότι η Τέταρτη Τροποποίηση του Συντάγματός μας απαγορεύει στην κυβέρνηση όχι μόνο την έρευνα στην κατοικία μας χωρίς ένταλμα, αλλά και να   αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα.

Πιστοί σ’ αυτή την αρχή, διακηρύττουμε ότι η μαζική παρακολούθηση δεν έχει θέση σ’ αυτή τη χώρα.

Ήρθες ο καιρός για αλλαγή. Οι εκλογές έρχονται κι εμείς σας βλέπουμε («we ‘re watching you»).

Mερικά από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν ή γράφτηκαν σε πανό: «Τhey say wiretap, we say fight back», «Stop mass surveillance» «Stop mass spying», «That nudie was for my boyfriend» (Αυτή η γυμνή φωτογραφία προοριζόταν για τον φίλο μου) και, το κορυφαίο μες στην απλότητά του: η φράση «Υes, we scan» κάτω από τη φάτσα του Ομπάμα, παράφραση του προεκλογικού του συνθήματος «Yes, we can».

Aς σημειωθεί ότι σήμερα το γερμανικό Spiegel αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα, το τηλέφωνο της Άγκελα Μέρκελ παρακολουθείται από το 2002 μέχρι σήμερα…

 

 

 

Απάντηση