595 βήματα πιο κοντά στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών σήμερα

της Αφροδίτης Τζιαντζή

«Βία είναι να σε κυκλώνει η φτώχεια μαζί με τους μπάτσους», έγραφε το σύνθημα. Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που 15 μήνες τώρα βρίσκονται στους δρόμους, παλεύοντας για δουλειά και αξιοπρέπεια, γνωρίζουν πολύ καλά και τα δύο. Οι σημερινές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών έχουν επίκεντρο το δικό τους κέντρο αγώνα, Καραγεώργη Σερβίας 10 στο Σύνταγμα.

H έμφυλη βία όμως δεν είναι μόνο το κλομπ του αστυνομικού και το χαρτί της ανεργίας. Είναι η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση, την οποία έχουν βιώσει στην Ελλάδα το 25% των γυναικών (το 19% από τους ίδιους τους συντρόφους τους), είναι η φραστική και ψυχολογική βία, είναι να σε κρίνουν όχι από αυτά που λες, αλλά επειδή είσαι «όμορφη κοπελίτσα» ή, αν δεν είσαι ούτε όμορφη ούτε κοπελίτσα, να μη βρίσκεις καν μια δουλειά των 400 ευρώ, επειδή «ζητούνται νέες εμφανίσιμες ώς 25 ετών».

Εμφυλη βία είναι να σου απαγορεύουν το δικαίωμα στην άμβλωση, όπως και το δικαίωμα να αποφασίζεις πότε και αν θα κάνεις παιδί. Εμφυλη βία είναι οι ομοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις σε ΛΟΑΤ άτομα, μετανάστριες, Ρομά, το τράφικινγκ γυναικών και παιδιών, με θύματα πάνω από 270.000 γυναίκες στην Ευρώπη, από τις οποίες πάνω από 10.000 εργάζονται στην Ελλάδα, όμως μόλις 157 βρήκαν αρωγή και προστασία τη διετία 2010-2102.

 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών 

O τίτλος αναφέρεται στις 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών 

Βίντεο του Άγγελου Καλοδούκα από το left.gr  για τη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα

Απάντηση