Όρθιος στο τηλεοπτικό πάλκο ο Στ. Θεοδωράκης!

Τι κοινό έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Μαρινέλλα; Για τη δεύτερη έχει γραφτεί ότι είναι η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που σηκώθηκε από την καρέκλα και τραγούδησε όρθια στο πάλκο. Την περασμένη Δευτέρα ο Σταύρος Θεοδωράκης, εγκατέλειψε τη θέση του καλεσμένου, σηκώθηκε όρθιος και πλησίασε το κοινό στο στούντιο του Star, στην εκπομπή «Ενικός» του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Εγώ πρέπει να ’μαι φυλακισμένος εδώ;» ρώτησε τον παρουσιαστή που ετοιμαζόταν να διευθύνει τη συζήτηση. (στο 24′ του βίντεο)

«Οι προηγούμενοι ήταν φυλακισμένοι», απάντησε ο Χατζηνικολάου, που του έδωσε το ελεύθερο να σηκωθεί αφού, έτσι κι αλλιώς, «κάμερες υπάρχουν παντού».

Μάλιστα. Άμεσος, οικείος, καθημερινός. Αυτή είναι η νέα πολιτική, απαλλαγμένη από τις αγκυλώσει της παλιάς.

«Γιατί να σας εμπιστευθούμε ότι φέρνετε κάτι το διαφορετικό;» τον ρωτά μια κοπέλα.

«Εμπιστεύσου το ένστικό σου», απαντά ο Σταύρος. «Ξερεις   ποιος είναι ο Θεοδωράκης, γιατί με ξέρεις καλύτερα απ’ όλους τους άλλους. Με ξέρεις πολύ καλύτερα απ’ τον Τσίπρα, με ξέρεις πολύ καλύτερα από τον Σαμαρά κι όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ένας άνθρωπος που ήταν 30 χρόνια δημοσιογράφος, που κάνει δέκα χρόνια τηλεόραση και λέει με ποιους είναι και λέει με ποιες αρχές είναι, που υπερασπίζεται και συγκρούεται, δεν μπορεί να λέει ψέματα». Κι όποιος δεν βλέπει τηλεόραση κι έχει χάσει επεισόδια, αυτός δεν μπορεί να καταλάβει τις αρχές του Θεοδωράκη, που είναι και αρχές του Ποταμιού.

Η σύγκρουση και η υπεράσπιση αρχών και προσώπων προϋποθέτει μερικές φορές κάποιο κόστος… ένα κόστος που δεν φάνηκε ποτέ να αναγκάστηκε να πληρώσει ο Στ. Θεοδωράκης. Χαϊδεμένο παιδί ήταν της ΝΕΤ, χαϊδεμένο και του Mega. Και, απ’ ό,τι θυμόμαστε, δεν χρειάστηκε ποτέ να υπερασπιστεί απεργούς ή απολυμένους ή γενικά εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν, δηλ. ποτέ δεν συγκρούστηκε, σ’ αυτό το επίπεδο, ούτε με το κράτος ούτε με τους εργοδότες. Δηλώνει όμως κατηγορηματικά ότι είναι κατά των «συντεχνιών», μια λέξη που χρησιμοποιείται για το τσουβάλιασμα δικαίων και αδίκων (κυρίως δικαίων) και για τη συκοφάντηση όλων των οικονομικών εργατικών αγώνων αδιακρίτων.

«Είστε αριστερός;» τον ρωτά ο Χατζηνικολάου.

Εδώ ο Σταύρος τα έστριψε διά της… φθοράς των εννοιών. «Έχουν τόσο πολύ φθαρεί οι λέξεις… οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν νόημα».

Υπάρχουν μόνο οι «καλοί πολιτικοί» με τους οποίους ευχαρίστως θα σχημάτιζε κυβέρνηση το Ποτάμι, όπως υπάρχουν και οι «καλοί Έλληνες» στους οποίους αναφέρθηκε ο Βορίδης στην ομιλία του για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. «Έχουμε τους καλούς Έλληνες μαζί μας», είπε ο Βορίδης, θα πάμε με τους καλούς πολιτικούς, λέει ο Θεοδωράκης.

Και για την ιστορία: δεν ξέρουμε αν η Μαρινέλλα είναι πράγματι η πρώτη τραγουδίστρια που σηκώθηκε όρθια στο πάλκο. Σύμφωνα με διαδικτυακές πληροφορίες, η πρώτη τραγουδίστρια που σηκώθηκε όρθια ήταν η Λίτσα Χάρμα, που τραγουδούσε μόνο όρθια από το 1948 μαζί με τον άντρα της, τον Τόλη Χάρμα. Άλλοι λένε ότι την πρωτά κατέχει η Άννα Χρυσάφη, άλλοι η Μαρίκα Νίνου. Πάντως στο στούντιο του «Ενικού», πρώτος σηκώθηκε όρθιος και πλησίασε το λαό ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αυτή η πρωτιά είναι όλη δική του. Να τη χαίρεται.

Απάντηση