Ιστορική αλλά όχι συντριπτική νίκη για ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της Κυριακής, με 26,55%, 3,75 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 22,8% της δεύτερης ΝΔ. Η διαφορά είναι αναμφισβήτητη και δύσκολα –έως αδύνατα- αναστρέψιμη ωστόσο δεν είναι συντριπτική. Η τρίτη θέση και το μεγάλο ποσοστό της Χρυσής Αυγής, η διάσωση –έστω και με μεγάλες απώλειες- του δεύτερου βασικού πυλώνα του μαύρου μετώπου της Ελιάς-ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε 8,04%, το μεγάλο ποσοστό για το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, η νεκρανάσταση του ΛΑΟΣ ωστόσο φανερώνουν ότι το σύνθημα διαθέτει ακόμα αρκετές εφεδρείες και δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς.

Να τον πάρει το Ποτάμι;

Πάνω από το 50% της δύναμης τους απώλεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου που δείχνουν σημάδια διάλυσης ενώ εκτός πολιτικού παιχνιδιού περνάει η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη που υπέστη πολιτικό διασυρμό με 1,2%

Χθες ψηφίσαμε, σήμερα δεν φεύγουν

roz3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με τη Ρένα Δούρου ενώ παραλίγο να κάνει την ανατροπή και στο Δήμο της Αθήνας. Ωστόσο στις υπόλοιπες περιφέρειες ο παλιός πολιτικός κόσμος δείχνει να διατηρεί έστω εξαντλημένος δυνάμεις.  Η ίδια η Κουμμουνδούρου είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη όταν συνέδεε τις πρόωρες εκλογές με το αν θα ξεπεράσει το άθροισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

 Ζωή όχι σταθερότητα

Η διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος είναι κοινή από το μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο το οποίο κάνει τα πάντα για να δείξει πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα συντηρητικό σκηνικό δεν ανατρέπει τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Όταν δύο χρόνια μετά το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκει εμπόδιο σε εκλογικό επίπεδο μια γυάλινη οροφή που δεν του επιτρέπει να δημιουργήσει ρεύμα αυτοδυναμίας τότε αυτό προδικάζει μια πολύ δύσκολη επόμενη μέρα.

 

Δημοκρατική Πατριωτική Συμμαχία;

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Μίλησε για την ανάγκη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Πατριωτικής Συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης και όχι για κυβέρνηση της Αριστεράς. Η επόμενη μέρα θα έχει αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.

Απάντηση