Γ. Σταθάκης : Ξεπουλήσαμε!

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το αν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μοχλός ανάπτυξης κάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης στην Αυγή της Κυριακής. Ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι πρώτον, η Ελλάδα βάσει στοιχείων έχει το δεύτερο μικρότερο κρατικό τομέα στις χώρες του ΟΟΣΑ (μετά την Πορτογαλία) και δεύτερον, ότι το μόνο που μένει να πουληθεί για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών και της ΕΕ είναι η …κρατική γη.

Όπως τονίζει το μεγάλο ξεπούλημα έχει ήδη γίνει από τη δεκαετία του ’90: «Ξεχωρίζουν οι ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου Μητσοτάκη και φυσικά η περίοδος Σημίτη που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ. Η πρώτη περίοδος οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση των “προβληματικών” της δεκαετίας του 1980. Η δεύτερη περιέλαβε το σύνολο των τραπεζών, τις τηλεπικοινωνίες, ό,τι απέμεινε από τις “προβληματικές” και φυσικά απέδωσε στον ιδιωτικό τομέα το σύνολο των νέων μεγάλων έργων (αεροδρόμια, δρόμοι, γέφυρες)».

Ο Γ Σταθάκης συνεχίζει για τα σημερινά δεδομένα των σχεδιαζόμενων αποκρατικοποιήσεων: «Το ΔΝΤ αναζητά τα 50 δισ. και ανακαλύπτει ότι όλες οι κρατικές εταιρείες στην Ελλάδα αξίζουν μετά βίας 9 δισ. Οι κρατικές συμμετοχές είναι άλλα 5 δις. Συνεπώς όλα μαζί μας κάνουν 14 (ΔΕΗ, νερό, ΟΠΑΠ, δύο μικρές τράπεζες, πετρέλαια, Ελ. Βενιζέλος) και αναφέρονται σ’ έναν σκληρό πυρήνα επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας […] Τι μένει για να φθάσουμε τα 50 δισ. ευρώ; Η απάντηση είναι απλή: γη, γη, γη. Το σκεπτικό είναι πλέον αποτρόπαιο. Η δημόσια γη δεν πωλείται βάσει του Συντάγματος […] Το Μνημόνιο αντιστρέφει τη συνταγματική επιταγή. Εάν δεν έχετε τι να πουλήσετε, πουλήστε γη».

One thought on “Γ. Σταθάκης : Ξεπουλήσαμε!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: