Γ. Σταθάκης: προτείνουμε φορολογία επιχειρήσεων στο μέσο όρο της ΕΕ

Σε άλλη μια αποκαλυπτική ομολογία κυβερνητικών προθέσεων προέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο. Ρωτά ο δημοσιογράφος τον προαλειφόμενο υπουργό Ανάπτυξης σε μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Πώς θα φορολογήσετε το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις αφού έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τα λεφτά τους και να πάνε αλλού;»

Ο Γιώργος Σταθάκης απαντά:

«Ένα μεγάλο μέρος δεν θα το κάνει αυτό αφού είναι δεμένο με την ελληνική οικονομία. Ένα άλλο μέρος μπορεί να το κάνει. Αυτό το θέμα είναι ευαίσθητο και σύνθετο και πρέπει να κρατήσουμε και τις θέσεις εργασίας. Το μεγάλο δικό μας πλεονέκτημα είναι ότι θα φτιάξουμε ένα φορολογικό σύστημα σταθερό, θα έχει διάρκεια, θα είναι εντός του μέσου όρου που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν η επιχείρηση θέλει να γίνει οφ σορ και να πάει σε φορολογικό παράδεισο, δεν μπορείς να τη σταματήσεις, κακά τα ψέματα. Εάν είναι κανονικό, σταθερό και δίκαιο το φορολογικό σύστημα, δεν νομίζω ότι θα έχουμε φυγή επιχειρήσεων».

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έλεγε σε υψηλούς τόνους χτες ότι αυτό που «παραμένει προκλητικό για άλλη μία φορά είναι η μείωση των φόρων των μεγάλων επιχειρήσεων. Ξεκίνησε από τα χρόνια της ανάπτυξης και των μεγάλων κερδών και συνεχίζεται και τώρα στην εποχή της κρίσης», όμως αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα τα λόγια αυτά δεν είναι άλλο παρά λαϊκισμός περί φορολογίας των πλουσίων, αφού οι σχετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κινηθούν εντός του πλαισίου της ΕΕ, που κάθε άλλο παρά φιλεργατικό είναι.

Απάντηση