Η Μάχη του Στάλινγκραντ σε 3D: ταινία ή videogame;

Την περασμένη εβδομάδα έγινε στη Μόσχα, στην Πετρούπολη και στο Βόλγκοκραντ η πρεμιέρα μιας νέας ταινίας για την «πιο αιματηρή μάχη όλων των εποχών», δηλαδή την πολιορκία του Στάλινγκραντ και τη ρωσική νίκη του 1943. Είδηση όμως δεν είναι ότι το θέμα του Στάλινγκραντ επανέρχεται στον κινηματογράφο, αλλά ότι αυτή η ταινία προβάλλεται σε 3D, δηλαδή είναι η πρώτη μη αμερικανική ταινία που γυρίστηκε για IMAX 3D.

Σκηνοθέτης της ταινίας «Στάλινγκραντ 3D» είναι ο 46χρονος Φιοντόρ Μπονταρτσούκ, γιος του Σεργκέι Μπορτναρτσούκ που είχε γυρίσει πάμπολλα σοβιετικά φιλμ, ανάμεσά τους και το επικών διαστάσεων «Πόλεμος και Ειρήνη».  Σύμφωνα με το σενάριο, πέντε Σοβιετικοί στρατιώτες προσπαθούν, μαζί με τη μονάδα του, να επανακαταλάβουν την απέναντι όχθη του ποταμού Βόλγα στο ερειπωμένο απότον πόλεμο Στάλινγκραντ. Η προσπάθειά τους αποτυχαίνει και οι πέντε στρατιώτες παγιδεύονται στη γερμανοκρατούμενη πλευρά της πόλης, αποκομμένοι από τους συντρόφους τους. Καταλήγουν σε ένα σπίτι όπου βρίσκουν μια νεαρή κοπέλα την οποία ορκίζονται να προστατεύσουν μέχρι θανάτου. 5230-16b-stalingrad

 

Δεκάδες ταινίες έχουν γυριστεί για το Στάλινγκραντ  (σήμερα Βόλγκογκραντ) με πιο διάσημη από τις πρόσφατες ο «Εχθρός προ των Πυλών» του Ζαν-Ζακ Ανό (2001).

 

Η μάχη του Στάλινγκραντ είχε διαρκέσει πολλούς μήνες και οι απώλειες ήταν δύο εκατομμύρια νεκροί, στρατιώτες και άμαχοι. Η ρωσική νίκη άνοιξε το δρόμο για τη νίκη των Συμμάχων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία του Μπονταρτσούκ, που κόστισε περίπο 30 εκατ. δολάρια, είναι ήδη υποψήφια για το επόμενο Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Η ταινία αυτή δεν έχει χαρακτήρα ντοκιμαντέρ, υπογραμμίζουν οι συντελεστές της, αλλά αφηγείται μια ιστορία «ανθρώπινου ενδιαφέροντος» με φόντο την πολιορκία. Πάντως, πολλοί έχουν ήδη επικρίνει την ταινία ότι αντιγράφει όλα τα κλισέ του Χόλιγουντ και ότι θυμίζει βιντεογκέιμ.

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες βιντεογκέιμ που αναφέρονται στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη μάχη του Στάλινγκραντ. Δεν ξέρουμε αυτή η ταινία είναι ένα γκέιμ για τη μεγάλη οθόνη, όπως δεν ξέρουμε αν συμβολίζει τη νέα «δυνατή Ρωσία» του Πούτιν… όταν και αν τη δούμε, θα ξέρουμε.

Απάντηση