Η δημόσια τηλεόραση πέθανε, ζήτω η κυβερνητική!

 

Είναι είδηση η αλλαγή της ημέρας κυκλοφορίας μιας εφημερίδας και η συμπλήρωση εφτά χρόνων από την έκδοσή της; Και μάλιστα είδηση τόσο σημαντική ώστε να παρουσιαστεί στο κεντρικό δελτίο ενός κρατικού καναλιού -και μάλιστα αμέσως μετά το θέμα της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστώνη; Γιατί αυτό συνέβη στο δελτίο της ΝΕΤ την περασμένη Τετάρτη.

logo_paraskinioΗ παρουσιάστρια Έλλη Στάη έκανε το αυτονόητο, δηλαδή αρνήθηκε να διαβάσει τη συγκεκριμένη είδηση, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκε επιστολή της προς τον Αιμίλιο Λιάτσο, γενικό διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΡΤ, στην οποία εξηγεί τους λόγους της άρνησής της. Τελικά, η είδηση παρουσιάστηκε από τη δημοσιογράφο που είχε κάνει το ρεπορτάζ, ενώ το σχετικό βίντεο περιελάμβανε και δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου, του Άδωνη Γεωργιάδη και του Γιάννη Μιχελάκη. Όλοι οι καλοί (κυβερνητικοί) χωρούν…

Παιδαριώδης -για να μην πούμε γελοία- ήταν η δικαιολογία του Αιμ. Λιάτσου, που σε επιστολή του δηλώνει ότι η Έλλη Στάη έπρεπε να γνωρίζει ότι η ΕΡΤ σε καιρό κρίσης έχει υποχρέωση να βοηθά μεγάλες ή μικρές εφημερίδες, να επιβιώσουν, πόσο μάλλον όταν εκεί εργάζονται συνάδελφοί της, σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους. Ο ίδιος εξηγεί ότι η Δημόσια τηλεόραση συχνά φιλοξενεί διευθυντές και δημοσιογράφους άλλων εφημερίδων και η ίδια η παρουσιάστρια του δελτίου κάνει επιλεκτική επιλογή «διαφημίζοντας», άλλωστε, τη δουλειά των συναδέλφων που καλεί στο δελτίο της και πάντα, μάλιστα, από μια εφημερίδα. Επίσης, ο Αιμ. Λιάτσος χαρακτηρίζει το ύφος της επιστολής απαράδεκτο και καταλήγει ότι θα επαναπροσδιοριστεί η σχέση της δημοσιογράφου με την ΕΡΤ.

Καμία αντίρρηση η ΕΡΤ να βοηθά τις εφημερίδες. Άλλο όμως η παρουσίαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίο Τύπου στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, άλλο οι δημοσιογράφοι εφημερίδων οι οποίοι καλούνται στα δελτία και άλλο η επιλεκτική προβολή των γενεθλίων του Παρασκήνιου. Όχι φυσικά επειδή το Παρασκήνιο είναι «μικρή» εφημερίδα, έγκριτη ή λιγότερο έγκριτη, αλλά γιατί αυτή η «βοήθεια» της ΕΡΤ προς τον γραπτό Τύπο θα έπρεπε να δίνεται ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Π.χ., δεν είδαμε σε κάποιο δελτίο να προβάλλεται ένα πάρτι των «Ενθεμάτων» της Εποχής ή ένα γλέντι του ΠΡΙΝ ή η έκδοση της Εφημερίδα των Συντακτών ή η επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας ή το κλείσιμο μιας αθηναϊκής ή επαρχιακής εφημερίδας ή η έκδοση ενός λογοτεχνικού ή πολιτικού περιοδικού.

Ο κ. Λιάτσος εγκαλεί την Έλλη Στάη επειδή με την άρνησή της δεν βοηθά τους συναδέλφους της σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αλήθεια, πότε η ΝΕΤ (ή οποιοδήποτε άλλο κανάλι) μίλησε για απολυμένους, για απεργίες, για κινητοποιήσεις δημοσιογράφων; Δεν είναι «ειδήσεις» όλα αυτά; Είναι είδηση η χοροεσπερίδα της εφημερίδας Η Φωνή της Αγουλινίτσας και δεν είναι είδηση οι μαζικές απολύσεις;

Με την άρνησή της η  Έλλη Στάη δεν έσωσε την τιμή της ΕΡΤ, έσωσε όμως την προσωπική επαγγελματική της αξιοπρέπεια. Ενώ η ίδια η ΕΡΤ έκανε άλλο ένα βήμα προς την απαξίωση, τον (αυτο)εξευτελισμό και την ανυπαρξία στην οποία οδεύει η δημόσια τηλεόραση αυτή τη μνημονιακή τριετία. Και μάλιστα διόλου τυχαία.

 

Απάντηση