Μαρτύριο της σταγόνας με τους δανειστές

Νέα καθυστέρηση στην υποτιθέμενη «λύση» φαίνεται ότι επιβάλλει στη χώρα η τρόικα, μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και τις συνεχείς αναβολές. Ο σχεδιασμός μέχρι σήμερα ήταν πως στο Γιούρογκρουπ που θα συνεδριάσει στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς θα πήγαινε με το αντιλαϊκό πακέτο στις αποσκευές και θα έπαιρνε την πολυπόθητη δόση, μια επιμήκυνση ίσως και ένα κουρεματάκι.

Τώρα τα πλάνα αλλάζουν και εκτιμάται ότι αυτό γίνεται για δύο λόγους: Πρώτον, αποδίδουν την αναβολή στην «εμπλοκή» των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση, καθώς ακόμα και αυτές οι ψευτο-αντιρρήσεις δεν γίνονται ανεκτές. Δεύτερον, λέγεται ότι το Βερολίνο προσανατολίζεται σε μια ταυτόχρονη συμφωνία «πακέτο» για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πολιτικά είναι ευκολότερο να πάει στη Βουλή μια φορά για τις τρεις χώρες από το να πάει τρεις φορές μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Οι συνέπειες της παράτασης είναι βέβαια οδυνηρές για τη χώρα, καθώς η αποπληρωμή των δανείων και των τόκων τους γίνεται με τα έσοδα της φορολογίας όλο αυτό το διάστημα από τον Ιούλιο, όταν ήταν να πρωτοέρθει η περίφημη δόση των 32,5 δισ., γεγονός που ακυρώνει όπως είναι φυσικό την κοινωνική πολιτική, καθυστερεί κι άλλο τους προμηθευτές του Δημοσίου κ.ο.κ.

Απάντηση